Most Puerto Ricónál tombol a rendkívül heves hurrikán, amely szinte a földdel tette egyenlővé Antigua és Barbudát.

Florida déli szigetein szerda estére csaknem teljesen befejeződött a lakosság kiköltöztetése, Miamiban és Fort Lauderdale-ben tart az evakuálás, Cape Canaveral rakétaindító bázisát pedig lezárták. Csütörtökön lezárják Floridának a két atomerőművét is, amely a hurrikán valószínű útvonalában van, és minden valószínűséggel Key West repülőterét is.

Életveszélyes a hurrikán közelében lenni

Rick Scott kormányzó ismét felhívta a floridaiak figyelmét, hogy menjenek el onnan is, ahol egyébként nem kötelező az evakuálás, például a Miaminál lévő South Beachből. 

Az Irma hurrikán látványa az űrbőlForrás: Origo

Most azonnal induljanak útnak! - fogalmazott felhívásában a kormányzó, hangsúlyozva, hogy a hurrikán "életveszélyes vihar lesz".

A tévék folyamatosan tanácsokkal és tudnivalókkal látják el a vihar útjában lévő területek lakóit, a dél-floridai élelmiszer-üzletekben a polcok már kiürültek. Az országutak zsúfolásig telve, a menekülők észak felé igyekeznek.

Felállították az első menedékhelyeket

A benzinkutak szinte üresek, Florida Georgiától és Alabamától kért segítséget, ahonnan már útnak is indultak az üzemanyag-szállító teherautók. Florida északi vidékein és a szomszédos Georgiában már felállították az első menedékhelyeket is.

Antigua és Barbuda az első híradások szerint szinte teljesen romokban hever, az 1700 fős Barbudán a házak 90 százalékát a földdel tette egyenlővé a vihar. A karibi szigetvilágban Irma eddig 4 halálos áldozatot követelt.

A hurrikánt csaknem 300 kilométer/órás széllökések kísérik.

Vásárolnak az emberek a floridai Altamonte Springsben még a hurrikán érkezése előttForrás: MTI/AP/Orlando Sentinel/Joe Burbank

Újabb hurrikánok jönnek

Szerdán két másik trópusi vihar is hurrikánná erősödött: a mexikói partoknál a Katia, az Atlanti-óceán fölött a José pusztít. Az utóbbi a Kis-Antilláktól 1600 kilométernyire alakult ki, és a meteorológusok arra számítanak, hogy nem éri el a szárazföldet.

Közben Texasban és Louisianában tart a Harvey hurrikán utáni romok és törmelékek eltakarítása. Greg Abbott kormányzó bejelentette: a vihar halálos áldozatainak száma elérte a 70-et.