Elérte a Florida Keys szigetcsoportot az Irma hurrikán felhőfala

Florida, Florida Keys, Egyesült Államok, Irma hurrikán, hurrikán, ciklon, pusztítás
Homestead, 2017. szeptember 10. Sötét felhők az égen a floridai Homestead felett 2017. szeptember 9-én, órákkal az Irma hurrikán érkezése előtt. Az államban szükségállapot van érvényben, készültségbe helyezték a Nemzeti Gárdát, a vihar útjában lévő területek lakóit evakuálták. (MTI/EPA/Latif Kassidi)
Vágólapra másolva!
Elérte Floridát az Irma hurrikán. A vihar óránkénti 210 kilométer/órás széllökésekkel tombolt, Miami utcái víz alá kerültek, másfélmillió háztartásban nincs áram. Az ítéletidőnek már három halálos áldozata van az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Az Irma hurrikán - a floridai Keys-szigetek után - vasárnap helyi idő szerint a kora délutáni órákban elérte Miamit és az állam délnyugati vidékét. A trópusi ciklon már az Egyesült Államokban is szedett áldozatokat:

három ember az erős széllökések miatti autóbalesetekben vesztette életét

a hétvégén.

Miami víz alatt

A vihar óránkénti 210 kilométer/órás széllökésekkel tombolt, Miami tengerparti utcái víz alá kerültek.

Miami belvárosában felhőkarcolókat rongált meg a szél, a városközpont - amely alig kétszáz méternyire esik a tengerparttól - víz alatt állt,

egyes részeken derékig ért a víz,

és a vízszint várhatóan még emelkedik is, a széllökések ugyanis tízméteresre korbácsolják a tenger hullámait.

A Keys szigetcsoporthoz vezető országút teljesen eltűnt a víz alatt.

Hurrikán után tornádó

Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint tornádók is kialakulhatnak a Miami, illetve az attól északra fekvő Jupiter város közötti mintegy 140 kilométer hosszú partszakaszon. Emiatt Miamiban - ahogy Közép-Florida több vidékén is - vasárnap délután tornádóriadót hirdettek.

Miami, 2017. szeptember 10. Mike Seidel meteorológus tudósítja a The Weather Channel televíziót térdig érő vízben állva Miamiban 2017. szeptember 10-én, miután az Irma hurrikán első orkán erejű széllökései heves esőzéssel elérték Floridát. Az államban szükségállapot van érvényben, készültségbe helyezték a Nemzeti Gárdát, a vihar útjában lévő területek lakóit evakuálták. (MTI/EPA/Erik S. Lesser) Forrás: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Az amerikai országos hurrikánközpont (NHC) közlése szerint

az Irma felhőfalában óránkénti 215 kilométer/órás szelet mértek.

A meteorológiai szolgálat pedig a Key Westhez közeli állomáson óránkénti 145 kilométer/órás széllökéseket regisztrált.

Több százezer embert evakuáltak

Floridában több százezer embert evakuáltak, ők már a vasárnapra virradó éjszakát is átmeneti szállásokon töltötték. A hatóságok összesen 6,3 millió embert – a szövetségi állam lakosságának egyharmadát – szólítottak fel arra, hogy biztonsági okokból hagyják el otthonaikat. Emiatt hatalmas dugók alakultak ki az autópályákon, az átmeneti szállások pedig megteltek.

Miami, 2017. szeptember 10. Felhőkarcolók a Miami folyó és Biscayne öböl találkozásánál Miamiban 2017. szeptember 10-én, miután az Irma hurrikán első orkán erejű széllökései heves esőzéssel elérték Floridát. Az államban szükségállapot van érvényben, készültségbe helyezték a Nemzeti Gárdát, a vihar útjában lévő területek lakóit evakuálták. (MTI/EPA/Erik S. Lesser) Forrás: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Az országos meteorológiai szolgálat háromóránként ad ki jelentést, és háromóránként tart tájékoztatót Rick Scott floridai kormányzó is.

„A szabadban nem lehet túlélni”

A kormányzó ismételten arra figyelmeztetett, hogy az időközben 3-as erősségűre csökkent hurrikán is életveszélyes, az állam Mexikói-öböl menti nyugati partvidékén akár ötméteres áradatot is a szárazföldre zúdíthat az óriási erejű szél. Scott arra hívta fel a figyelmet, hogy aki nem tudott - vagy nem akart - elköltözni a vihar elől, semmiképpen ne hagyja el otthonát.

- fogalmazott a kormányzó.

Miami rendőrsége vasárnap délután - a vihar miatt - nem fogadott segélyhívást.

Az FPL floridai áramszolgáltató honlapja szerint

másfélmillió háztartás maradt áram nélkül az Irma hurrikán miatt.

Szakértők szerint további áramkimaradásokra kell felkészülni a trópusi ciklon miatt.

65 millió ember van Irma útjában

Tombolt a vihar Florida Mexikói-öbölnél fekvő partvidékén is. A tampai polgármester „pokolinak” írta le a helyzetet. A tampai Busch Garden parkból 12 ezer állatot - köztük több száz vörös flamingót - szállítanak el Georgiába.

Florida fővárosában,

Tallahassee-ben vasárnap este lezárják a repülőteret.

A hurrikán Georgia, Tennessee, Észak-, és Dél-Karolina, valamint Alabama államokat fenyegeti, összesen 65 millió embernek kell szembenéznie a viharral.

Miami Beach, 2017. szeptember 10. Letört faágak egy néptelen utcán Miami Beachben 2017. szeptember 10-én, miután az Irma hurrikán első orkán erejű széllökései heves esőzéssel elérték Floridát. Az államban szükségállapot van érvényben, készültségbe helyezték a Nemzeti Gárdát, a vihar útjában lévő területek lakóit evakuálták. (MTI/AP/Wilfredo Lee) Forrás: MTI/AP/Wilfredo Lee

A Floridával északon határos Georgiában Nathan Deal kormányzó az állam egész területére szükségállapotot hirdetett ki. Az állam part menti vidékein már szerdán elrendelték a kötelező kiürítést.

Trump állandó kapcsolatban van a kormányzókkal

Donald Trump elnök - aki a Camp David-i rezidencián tölti a hétvégét - állandó kapcsolatban áll a floridai kormányzóval, és vasárnap délután beszélt Alabama, Georgia, Tennessee és Dél-Karolina kormányzóival is.

Mike Pence alelnök és a kormány több tagja várhatóan vasárnap késő délután ellátogat a szövetségi katasztrófaelhárítási hivatal (FEMA) központjába.

A Fehér Ház vasárnap délután bejelentette:

Donald Trump katasztrófa sújtotta területnek minősítette Puerto Ricót,

és a szövetségi segélyalapokat elérhetővé tette az amerikai Virgin-szigetek számára is. A Virgin-szigeteken azonban egyelőre még nem kezdődött meg az Irma hurrikán utáni takarítás, a szigeteket ugyanis pár napon belül eléri a José hurrikán.