Migrációs megállapodást javasol Líbiával az EP elnöke

2017.09.10. 06:57

A Törökországgal kötött migrációs megállapodáshoz hasonló egyezség megkötését javasolja Líbiával Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke - derül ki abból a vasárnap hajnalban megjelent interjúból, melyet a dpa német hírügynökségnek adott az olasz politikus Rómában.

"Líbiába befektetni helyes lépés. Úgy gondolom, hogy ugyanakkora összeget kell szánnunk Líbiának a földközi-tengeri útvonal lezárása érdekében, mint amekkorát Törökországba befektettünk" - húzta alá Tajani.

A 2016 tavaszán kötött megállapodásban az EU 6 milliárd eurót ígért Törökországnak a menekültek ellátására, cserébe Ankara feltartóztatja a menedékkérők áradatát.

Törökországgal ellentétben viszont Líbiában Moammer Kadhafi 2011-es meggyilkolása óta gyakorlatilag teljes a káosz: egymásnak feszülő hadurak és fegyveres csoportok harcolnak minél nagyobb területek ellenőrzéséért, az országnak pedig nincs hatékony kormánya. Jelenleg innen indul a legtöbb menedékkérő Olaszország, az Európai Unió felé.

Antonio TajaniForrás: AFP/NurPhoto/Elyxandro Cegarra

Jogvédők szerint Líbia szinte maga a pokol a menedékkérők számára, rendszeresen válnak erőszak áldozataivá, rabszolgasorban, csaknem állat módjára tartják őket embercsempészek és bűnözői csoportok.

Tajani aláhúzta: a Líbiában létesítendő táborok nem hasonlíthatnak koncentrációs táborokra, az emberi jogokat tiszteletben kell tartani. Nem ajándékba adjuk a pénzt - húzta alá az olasz politikus.
Olaszország a líbiai parti őrséggel közösen drasztikusan csökkentette az elmúlt hetekben a Líbiából érkező menedékkérők számát, ám Tajani figyelmeztetett, hogy Afrika mélyebben gyökerező problémáinak rendezése nélkül hiába zár le bárki egy útvonalat, két, három, négy új nyílik majd meg helyette.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK