Bűnöző és elmebeteg az Eiffel-toronynál terrortámadásra készülő migráns

Aftermath of Paris terrorist attacks France SQUARE FORMAT
Police patrol at Place du Trocadero near the Eifel tower in Paris, France, 14 November 2015. At least 120 people were killed in a series of terrorist attacks in Paris. PHOTO: MARIUS BECKER/DPA
Vágólapra másolva!
Újabb és újabb, egyre megdöbbentőbb információk derülnek ki a mauritiusi migránsról, aki augusztus elején az Eiffel-toronyban Allah Akbart kiabált, és megtámadt egy terrorelhárításra kiképzett katonát, hogy elvegye a géppisztolyát. Több éve tudtak róla a hatóságok, hogy dzsihadista tervei vannak, hogy gyűlöli a nem muszlimokat, hogy bűnöző és hogy elmebeteg - mégis szabadon járkálhatott.
Vágólapra másolva!

A most 18 éves D. M. mauritiusi származású, és 11 éves korában érkezett Franciaországba. Egyes források szerint illegális úton, de ez egy más kérdés. Sohase járt iskolába, állítólag azért, mert olyan agresszív volt. 14 éves volt, amikor először szembe került a törvénnyel. A párizsi metróban késsel megtámadt egy férfit, mert állítása szerint feltűnően „hitetlen” volt a vele szemközt ülő utas. Bevitték a rendőrségre, de kiskorú volt, és így másnap elengedték. Se fiatalkorúak börtöne, se pszichiátriai kezelés, semmi. Elengedték.

Rendőrök járőröznek az Eiffel-toronynál Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marius Becker

Aztán egy hónap múlva Allah Akbart üvöltött a legforgalmasabb francia pályaudvaron, a Gare du Nord-on, és megint megtámadt egy férfit. Ököllel ütötte. Ezután a pszichiátriára szállították, egy ideig az úgynevezett zárt osztályon kezelték.

Orvosai szerint a kezelés olyan sikeres volt, hogy nemsokára hagyományos elmeosztályra került, majd kiengedték. Ezután késsel kirabolt egy kisboltot, egy párizsi vegyesboltot. Elfogták, de az volt az orvosi vélemény, hogy az akkor már 16 éves kamasz beszámíthatatlan, és semmilyen büntetést nem kapott, csak egy ideig ismét a pszichiátriára vitték.

Tavaly az interneten írogatott szélsőséges iszlamista, dzsihadista fenyegetéseket mások meggyilkolásáról. Emiatt hirtelen beszámíthatónak nyilvánította a francia igazságszolgáltatás, és 4 hónap börtönt kapott, igaz, felfüggesztve. Majd amikor megint megtámadt egy embert az utcán, és ismét azzal indokolta, hogy az hitetlen, azért akarta leszúrni, megint a pszichiátriára került. Megint zárt osztály, majd megint az enyhébb, hagyományos elmeosztály.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Malte Christians

Augusztus elején viszont a kezelőorvosa szerint nagyon jól haladt a gyógykezelése, és hivatalosan engedélyt adott neki, hogy néhány napig menjen be a városba, járkáljon nyugodtan az utcán, éljen egy kicsit szabadon. Az első útja az Eiffel-toronyhoz vezetett, a világ egyik leglátogatottabb turisztikai látványosságához. És persze Párizs és az egész európai civilizáció jelképéhez. Hogy megtámadjon egy katonát, és terrortámadást csináljon.

Azért nem tudta elvenni a kommandós fegyverét, és megölni, mert célpontul egy kivételesen jól képzett katonát választott ki magának.

D. M.-et, a 18 éves mauritiusi származású migránst most ismét a pszichiátrián kezelik. A zárt osztályon, legalábbis egyelőre.