Szélsőséges fegyveresekkel végeztek egyiptomi biztonságiak

2017.09.10. 14:32

Tíz feltételezett szélsőséges fegyverest öltek meg az egyiptomi biztonsági erők vasárnap egy rajtaütés közben kezdődött lövöldözésben a főváros, Kairó központjában – közölték biztonsági források.

Egyiptomban az iszlamisták elleni küzdelemben a biztonsági erők több száz tagja vesztette életét 2013 óta.

Az mostani akcióban öt rendőr megsebesült, közülük hárman akkor, amikor az egyik fegyveres működésbe hozott egy robbanószerkezetet, hogy megakadályozza a hatóságiak behatolását az épületbe. Két másik rendőr a lövöldözésben sebesült meg.

Esszam el-Erian, a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom egyik magas rangú tagja perének ítélethirdetésénForrás: MTI/EPA/Haled El-Fiki

Az egyik forrás tájékoztatása szerint a hatóságokat értesítették a Haszm (Határozottság) elnevezésű csoporthoz köthető személyek rejtekhelyéről. Egyiptom azzal vádolja a csoportot, hogy kapcsolatban áll a 2013 óta betiltott Muzulmán Testvériséggel, ezt az iszlamista szervezet azonban cáfolja.

Az iszlamista felkelés azt követően robbant ki a Sínai-félsziget északi részén, hogy a hadsereg megdöntötte Mohamed Murszi iszlamista elnök hatalmát. A Haszm számos bíró és rendőr ellen elkövetett merényletért vállalta a felelősséget.