Szíriai migránsokat szállító hajókat tartóztattak fel Ciprusnál

2017.09.10. 19:05

Két, összesen 305 szíriai menekültet szállító hajót tartóztattak fel a ciprusi hatóságok a szigetország északnyugati partjainál - közölte a rendőrség vasárnap.

A két zsúfolt hajó a dél-törökországi Mersin kikötővárosból indult útnak szombaton. A ciprusi hatóságok az utasok biztonsága érdekében vontatták partra a hajókat. A rendőrség szóvivője szerint az egyik vízi járműbe már kezdett befolyni a víz.

A rendőrség kihallgatásra őrizetbe vett egy 36 éves szíriai férfit, aki feltehetően az egyik hajót vezette. A többieket egy befogadó központba szállítják Nicosia közelében. A két hajó utasai állítólag fejenként 2000 dollárt fizettek embercsempészeknek az útért.

Közel van, de nehéz továbbjutni

A szíriai polgárháború 2011-es kezdete óta csak néhány alkalommal érkeztek Ciprusra szíriai menekültek egyszerre ilyen nagy számban. A legnagyobb csoportot - 345 embert - 2014-ben mentették ki a tengerből a szigetország hatóságai.

Ciprus a Szíriához legközelebbi európai uniós tagállam, de a harcok elől menekülők nagy része eddig mégis elkerülte a szigetországot, mert onnan nehezen lehet továbbjutni az európai kontinens többi országa felé.A török hatóságok szombaton és vasárnap három, összesen 310 szíriai migránst, valamint egy afgánt és két iránit szállító hajót tartóztattak fel a Fekete-tengeren Isztambul partjainál, illetve a bolgár és a román partok közelében. A hatóságok az akciók során elfogtak két török és két ukrán embercsempészt is. A bevándorlókat és a gyanúsítottakat az északnyugat-törökországi Kirklareli tartományba szállították.