Egymás tiszteletére szólította fel a szerbeket és a magyarokat Áder János

2017.09.11. 11:17

Egymás tiszteletére és megbecsülésére szólította fel a szerbeket és a magyarokat Áder János köztársasági elnök hétfőn Zentán, ahol a törökök leverésével zárult zentai csata 320. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen vett részt szerb kollégájával, Aleksandar Vuciccsal.

Áder János a zentai ünnepségen úgy fogalmazott:

 Ahogy 320 évvel ezelőtt, úgy ma sem mindegy, hogy milyen békét kötünk egymással, a körülöttünk élőkkel, végső soron önmagunkkal, és hogy mit hagyunk örökül az utánunk jövőknek. Nekünk, kései utódoknak, az a feladatunk, hogy egymás megbecsülésével őrizzük sokszínű hagyományainkat, kulturális örökségünket.

 

Aleksandar Vucic szerb elnök (j) fogadja Áder János köztársasági elnököt a zentai polgármesteri hivatal előtt 2017. szeptember 11-én. MTI Fotó: Bruzák NoémiForrás: MTI/Bruzák Noémi


Áder János ünnepi beszédében kifejtette: nem mindegy, hogy az utódok mit hagynak hátra. Véres indulatokat vagy tiszteletet egymás teljesítménye iránt, kicsinyes ellenségeskedést vagy közös célokat, részvétlenséget a bajban vagy európai összefogást, a 20. század sok-sok embertelenségét vagy a 21. század őszinte bocsánatkérését, a cinizmus sötét árnyait vagy annak bizonyságát, hogy hazánkért, közösségeinkért, európai kultúránkért érdemes közösen küzdenünk.

A magyar köztársasági elnök végül leszögezte:

Szerbia és Európa számíthat Magyarországra.