Új, latin betűs ábécéje lesz Kazahsztánnak

(FILES)
*TO GO WITH AFP STORY BY DANA RYSMUHAMEDOVA WITH DARYA BORONILO* 
A file picture taken on April 4, 2011 shows Kazakh President Nursultan Nazarbayev (C) greeting his supporters during a celebration rally at a sports center in Astana. Citizens in en
Nurszultan Nazarbajev nyugodtan ünnepelhet
Vágólapra másolva!
Nurszultán Nazarbajev kazah államfő egy korábbi cikkében arról írt, hogy 2017 végére kell elfogadni az egységes latin betűkön alapuló kazak ábécét, és 2018-tól meg kell kezdeni felkészíteni a pedagógusokat annak oktatására, és a középiskolásokat az új ábécé elsajátítására. Azt tervezik, hogy 2025-re valósul meg a teljes átmenet a latin betűs ábécére a társadalom minden szegletében.
Vágólapra másolva!

– jelentette be Erden Kazsibek, a nyelvtudományi intézet igazgatója.

A kazakot eredetileg az arab írás egy módosított verziójával írták, ezt hivatalosan 1927-ig használták. Ekkor váltottak a latin írásra, melyet a cirill ábécé 1940-es bevezetéséig használtak.

Az új ábécé maximálisan alkalmas lesz a modern technológiák használatának szempontjából. "Az internet korában, a technológiai fejlődés századában élünk, az egész ifjúság gyakorlatilag jól tud európai nyelveket, elsősorban az angolt. Ezért a gyakorlatiasság szemszögéből indultunk ki oly módon, hogy a latin ábécé 26 betűje visszaadja a kazak nyelv minden hangját. Ma megvitattuk a 25 betűből álló egységes kazak ábécé változatát, amelyben nem szerepel az x betű" – magyarázta az igazgató.

Nurszultán Nazarbajev kazah államfő Forrás: AFP/Viktor Drachev

Kazsibek elmondta, hogy az új ábécét a kazak és a külföldi értelmiség aktív részvételével dolgozták ki. "Még nem fogadták el, most fog megkezdődni társadalmi vitája" – tette hozzá. A kazak ábécé jelenleg a kazak nyelv cirill betűs írására szolgál. 42 betűből áll, 33 az orosz ábécéből származik.