Az ukrán állampolgárságától megfosztott volt Odessza megyei kormányzó útlevelét nem kezelték a határon, így az egykori grúz elnök jogilag illegálisan tartózkodik Ukrajnában.

Mihel Szaakasvili Ukrajnába történő hazatérési szándékának hírére az ukrán hatóságok kutyás rendőröket és felfegyverzett határőrök sokaságát sorakoztatták fel az ukrán-lengyel határátkelőkön.

Amerikai és európai körútja végén a volt grúz elnök előre bejelentette, hogy szeptember 10-én azzal az ukrán útlevéllel kíván visszatérni Ukrajnába, amelynek elkobzására Petro Porosenko államfő személyesen utasította a határőrséget.

Odessza megye volt kormányzója vasárnap el is indult Lengyelországból gépkocsijával. Mivel útközben értesült arról, hogy a közúti átkelőket eltorlaszolták az ukrán határőrök, ezért úgy döntött, hogy Przemyślben átül az Ukrajnába tartó nemzetközi IC-re. A vonat személyzete azonban főnöki utasításra felszólította, hogy hagyja el a szerelvényt.

Szaakasvili ezután újságírók, politikusok és híveinek egy csoportja kíséretében autóbusszal folytatta útját. Végül az előre beharangozott helyett egy másik átkelőn próbálkozott, ahol akadálytalanul átment a lengyel útlevél-ellenőrzésen. Az ukrán határőrök azonban nem voltak hajlandók kezelni az okmányát, és határőrökből, rendőrökből álló sorfal állta útját.

Az ukrán oldalon rá várakozó híveinek több száz fős tömege azonban erőszakkal áttörte a kordont, és élő gyűrűbe fogva átkísérték a határon, ahol már egy gépkocsi konvoj várta a politikust.

 

Mihel Szaakasvili LembergbenForrás: Origo

Estére már Lembergben volt, ahol a város polgármesterével sétált, majd vacsorázott  jóízűen, és ahol Julija Timosenko is várta.

A határon történt incidensre az ukrán belügyminiszter higgadtan reagált. Arszen Avakov megállapította, hogy a rendőrség és a határőrség az előírásokat betartva intézkedett. Közölte, hogy Szaakasvilinek mindenképpen át kell esnie az Ukrajna területére történő beléptetés procedúráján. A határátkelőn tapasztalt rendbontás résztvevőinek pedig vallomást kell tenniük a provokáció tárgyában.

A Mihel Szaakasvili Ukrajnába történő hazatérésével kapcsolatos ukrán hisztéria és botrány tárgyában a lengyel külügyminisztérium hétfőn bekérette Ukrajna varsói nagykövetét – írja a RIA Novosztyi.