Floridában kedden már a repülőtereket is megnyitották.

Hurrikánból trópusi viharrá szelídült Irma Dél-Karolinában pusztít, Floridában lassan kezd újraindulni az élet. Georgiában egy, Dél-Karolinában pedig két halálos áldozatot követelt a vihar kedd délután.

Rick Scott kormányzó kedden délelőtti sajtótájékoztatóján bejelentette: Miamiban, Orlandóban, Jacksonville-ben megnyitották a repülőtereket, de Miami csak korlátozottan fogad gépeket. A hét végére valamennyi floridai reptér működik majd.

Hatalmas károkat okozott IrmaForrás: AFP/Martin Bureau

A nagyvárosokban üzemanyaghiány van, az áramszolgáltatást még mindig nem tudták helyreállítani. Összesen 6,9 millióan vannak áram nélkül, Florida mellett Georgiában, Dél- és Észak-Karolinában is.
A kormányzó közölte, 30 ezer szakember érkezett, hogy segítsen a helyreállítási munkálatokban. Megnyitották az állam főbb országútjait és a Keys-szigetcsoporthoz vezető országutat is.

Forrás: MTI/EPA/ANP/Gerben Van Es

Brock Long, a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal vezetője szerint a szigetcsoporton a házak 25 százaléka lakhatatlanná vált, 65 százalékuk nagyon nagy mértékben károsodott. Lényegében a szigetcsoporton minden házat valamiképpen érintett a hurrikán- mondta Long, aki Washingtonból Floridába utazott. A Keys-szigetekre érkezett egy orvoscsoport is.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben közölte, hogy Irma hurrikán pusztítása "nagyobb volt, mint amire számítottunk". Az elnök szerint mindenki keményen dolgozik a helyreállításon.

Jacksonville-ben változatlanul az áradattal küszködnek, csakúgy, mint Dél-Karolinában, ahol Irma jelenleg is pusztít. Dél-Karolinában Charleston és Savannah városok vízben állnak. Georgiában egy, Dél-Karolinában pedig két halálos áldozatot követelt a trópusi vihar kedden délután. Mindhárman a házukra zuhant fák alatt haltak meg.

Forrás: AFP/2017 Getty Images/Joe Raedle

Az atlantai repülőtéren 200 járatot töröltek, bár Andrew Gobeil, a reptér szóvivője közölte: a repülőteret egyelőre nem zárják le. Atlanta belvárosát már elöntötte az áradat, az iskolák és a kormányzati hivatalok zárva vannak, a város szállodáiban menekülteket szállásoltak el.

Az országos meteorológiai szolgálat várhatóan 15-20 centiméternyi eső zúdul Dél-Karolinára, valamint Georgia, Alabama és Mississippi északi vidékeire. Georgia és Dél-Karolina államokban óránkénti 103 kilométeres széllökések pusztítanak, ami azt jelenti, hogy Irma változatlanul nagy erővel sújtja a térséget.

Az elárasztott part menti vidékeket már pénteken kiürítették.