Ukrajna reagált az oktatási törvényt ért kritikákra

Horizontal POLITICAL LEADER OUR UKRAINE SPEECH PORTRAIT ATTITUDE LOGO COAT OF ARMS PRESS CONFERENCE POLITICAL CRISIS PRESIDENT OF POLITICAL PARTY Leader of Our Ukraine Party Vyacheslav Kyrylenko speaks during his press conference in Kiev on September 11,
Vjacseszlav Kirilenko
Vágólapra másolva!
Az ukrán kormányfő-helyettes szerint nem sérti a kisebbségek érdekeit az új oktatási törvény, és a külföldi kritikáknak nincs valóságalapjuk.
Vágólapra másolva!

Vjacseszlav Kirilenko a törvény kapcsán megjelent külföldi kritikák kapcsán egy tévéinterjúban azt állította, hogy a nemzetiségek nyelvén történő közoktatás felszámolása pont a szóban forgó kisebbségek érdekeit szolgálja. Ahhoz ugyanis, hogy érvényesülhessenek Ukrajnában, a magyar, román és más nemzetiségű diákoknak – a saját anyanyelvük tanulása mellett – az összes iskolai tantárgyat ukrán nyelven is el kell sajátítaniuk.

Nem változnak a garantált jogok

Miközben az ország érdeke, hogy az államnyelv az élet minden területén egyeduralkodóvá váljék, az Alkotmánynak megfelelően továbbra garantált lesz a saját anyanyelvük tanulására, fejlesztésére és ápolására vonatkozó joguk. Sőt az a joguk sem sérül, hogy a tanintézményekben az ukrán mellett a saját anyanyelvükön is elsajátíthassák a tantárgyakat, külön erre a célra létrehozott osztályokban vagy csoportokban – nyilatkozta az ukrán miniszterelnök humanitárius ügyekkel megbízott helyettese.

Vjacseszlav Kirilenko Forrás: AFP/Sergei Supinsky

"Az mindenképpen megengedhetetlen, hogy Kárpátalja egyes járásaiban például a magyar gyerekek egyáltalán nem tudnak ukránul. Ez nem normális jelenség egy szuverén államban" – mondta a politikus.

"Felvetődtek ugyan bizonyos kérdések a román és magyar barátaink részéről. A napokban konzultálni fogunk velük külügyminisztériumi szinten, és kifejtjük nekik a mi álláspontunkat: Ukrajnában a nemzeti kisebbségek jogai soha, semmilyen módon nem korlátozódtak" – szögezte le Kirilenko a ZIK tévécsatornának adott interjújában.