Trópusi vírusok miatt Olaszországban leállították a véradást

Egzotikus vírusokat terjeszthet ez a szúnyogfajta
Vágólapra másolva!
Hét embert fertőzött meg a szúnyogcsípés útján terjedő chikungunya-vírus, ezért leállították a véradást. Másutt a nyugat nílusi vírus miatt tiltották be a véradást - közölték az olasz egészségügyi hatóságok kedden.
Vágólapra másolva!

Anzióban négy, Rómában három embert kezelnek kórházban a chikungunya-vírus tüneteivel,

egy hónapra betiltották a véradást.

Hasonló intézkedés várható Rómában is: a véradás felfüggesztéséről a következő napokban döntenek. Kedden rendkívüli szúnyogirtást rendeltek el az olasz főváros egész terület.

A hatóságok nem közölték, hogy a betegek milyen nemzetiségűek. Annyit hangsúlyoztak csupán, hogy az érintettek egyike sem járt trópusi országban.

Mi az a chikungunya-láz?

A chikungunya-láz egy, az Aedes szúnyogok által terjesztett betegség, amely

magas lázzal, fejfájással, hányingerrel, ízületi és izomfájdalmakkal jár.

A chikungunya-láz Afrika és Ázsia trópusi területein gyakori. A betegség emberről emberre nem terjed, csakis a szúnyog terjesztheti.

A betegség a 19. század óta ismert, de kórokozóját csak 1952-ben, az afrikai Tanzániában azonosították először. Az 1990-es évek második felében kiterjedt járványokat okozott a Szaharától délre elterülő afrikai területeken, az indiai szubkontinensen, és Délkelet-Ázsiában. A vírus Európában először 2007-ben jelent meg, ahol

250 ember betegedett meg,

egyikük az idős kora miatti komplikációkban meghalt.

Ázsiából jött Európába

Olasz egészségügyi források szerint a vírus az Ázsiából érkezett használt gumiabroncsokkal jutott be: a gumiabroncsokban felgyülemlett

vízben "utaztak" a szúnyog lárvái.

A vírust az Olaszországban 1990 óta elterjedt ázsiai tigrisszúnyog is terjeszti.

Másik 23 olasz megyében kedden szintén a véradás leállítását rendelték el a következő egy hónapos időszakban az úgynevezett nyugat nílusi vírus megjelenése miatt, amelynek szintén a szúnyogok a terjesztői.

A deunge-láz és a malária is megjelent Olaszországban

Toszkánában kedden dengue-lázzal szállítottak kórházba egy olasz férfit. Az olasz egészségügyi minisztérium adatai szerint a dengue-láz eseteinek száma év eleje óta jelentősen nőtt tavalyhoz képest, amikor

egész évben 25 megbetegedést regisztráltak.

Az észak Olaszországi Brescia egyik kórházában szeptember 4-én egy négyéves, beteg kislány maláriában halt meg. Az eddigi vizsgálatok szerint egy szennyezett

injekciós tű fertőzte meg.

A kórházban a kislánnyal egy időben két Burkina Fasóból érkezett gyereket kezeltek malária miatt.

Az olasz jobbközép sajtó szerint a trópusi betegségeket az Olaszországba érkezett migránsok hozták magukkal. Orvosszakértők szerint a trópusi betegségek az olaszországi éghajlat felmelegedésének következményei.