A migránsok eladják szerveiket, hogy Európába juthassanak

2017.09.13. 18:22

A Közel-Keleten egyre több migráns adja el szerveit, hogy Európába juthasson - derült ki a holland televízióban szerdán bemutatott Zembla című műsor oknyomozó tudósításából.

Az újságíróknak egy névtelenül nyilatkozó kairói szervkereskedővel folytatott beszélgetéséből kiderült: már több tucat migráns vállalkozott erre, hogy így finanszírozza az útját Európába.

A többségük már Németországban van, de vannak közöttük olyanok is, akik Hollandia, Franciaország, Írország, Nagy-Britannia, Svédország, vagy Norvégia felé vették útjukat.

Egy vese ára hatmillió forint

A tudósítás szerint a törvénybe ütköző szervátültetéseket főleg Egyiptomban hajtják végre. A szervek recipiensei pedig rendszerint közel-keleti államok tehetős polgáraiból kerülnek ki. Egy vese ára a riport szerint mintegy 20 ezer euró, azaz 6 millió forint, amit a szervkereskedő kap meg, és határoz arról, ebből mennyit engedjen át az Európába tartó migránsnak.

Az embercsempészet célja a szervkereskedelem

Frederike Ambagtsheer szervkereskedelemre szakosodott holland kriminológus az interjújában megjegyezte: első ízben értesült erről a jelenségről. Amennyiben ez valóban így van, akkor nagyon súlyos bűncselekményről van szó, vagyis embercsempészetről, amelynek célja a szervkereskedelem” - hangsúlyozta a szakértő.