A venezuelai elnök hajlandó tárgyalni az ellenzékkel

Vágólapra másolva!
Nicolás Maduro venezuelai elnök kedden hajlandónak mondta magát arra, hogy tárgyaljon "a békéről és a demokráciáról" az ellenzékkel.
Vágólapra másolva!

A tárgyalások elvileg szerdán lesznek a szomszédos Dominikai Köztársaságban. A közvetítést a felek között José Luis Rodríguez Zapatero volt spanyol miniszterelnök és Miguel Vargas dominikai külügyminiszter kezdeményezte kettejük közös közleménye szerint.

Az ellenzék hitetlenkedve fogadta Maduro bejelentését, annyit láttak bizonyosnak kedden, hogy másnap Dominikán tárgyalni fognak Zapateróval és Vargasszal. Bírálták Madurót, amiért nem rendelte még el egyetlen politikai fogoly szabadon engedését sem, és ragaszkodnak ahhoz, hogy teljesüljenek bizonyos feltételek, mielőtt elkezdődnek a lényegi tárgyalások.

A legutóbbi kísérlet a párbeszédre a venezuelai hatalom és az ellenzék között tavaly volt.
Venezuela az ország történek legsúlyosabb politikai, gazdasági és társadalmi válságát éli. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olaj árának esése miatt gyakorlatilag összeomlott, az ellenzék pedig elsöprő többséget szerzett a legutóbbi választásokon. Ennek ellenére az elnök és a hozzá hű igazságszolgáltatás fokozatosan szinte teljesen megvonta a népképviselet minden jogkörét, augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része a választás körüli visszásságok miatt nem ismer el legitim testületnek. Washington egyenesen diktátornak minősítette Madurót.

Maduro szerint csak az alkotmányozó nemzetgyűlés vethet véget az ország válságának. Az ellenzék viszont azt mondja: Maduro rendkívül népszerűtlen, csak saját hatalmát akarja bebetonozni, és el akarja kerülni, hogy jövőre elnökválasztást kelljen tartani.