A legfelsőbb bíróság jóváhagyta Donald Trump bevándorlási rendeletét

2017.09.13. 08:54

Az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság Donald Trump elnök mellé állt kedden a bevándorlást átmenetileg felfüggesztő rendelet ügyében.

A legfelsőbb Bíróság keddi döntésével lehetővé tette, hogy átmenetileg korlátozzák a bevándorlók beutazását hat országból. Az egyik bíró, Anthony Kennedy már hétfőn meghozta a döntést, de kedd délig lehetett fellebbezést benyújtani ellene. Mivel nem érkezett fellebbezés, a legfelsőbb bíróság kihirdette az érvényes határozatot.

Donald TrumpForrás: AFP/Saul Loeb

Az igazságügyi minisztérium hétfőn beadványt nyújtott be a legfelsőbb bírósághoz, arra kérve a testületet: mondja ki semmisnek az egyik kerületi szövetségi fellebbviteli bíróság határozatát. Az alsóbb fokú bíróság még júliusban felfüggesztette az elnöki rendelet egészének végrehajtását és lehetővé tette volna, hogy a már az Egyesült Államokban tartózkodók rokonai is beutazhassanak. Ez mintegy 24 ezer bevándorló beengedését jelentette volna. Anthony Kennedy bíró a minisztériumi kereset beadásától számított két órán belül döntött, és a kormányzatnak adott igazat. A fellebbezés keddi határidejének lejártáig azonban testületi határozat nem születhetett.

Bár az alkotmánybírósági döntés a 9-es számú (San Franciscóban lévő) kerületi fellebbviteli bíróság határozatára vonatkozott, a Hawaiin lévő fellebbviteli bíróság is elfogadta, és ezt kedden, legfelsőbb bírósághoz címzett beadványában tudatta is.

Végleges döntés októberben

Október 10-én a legfelsőbb bíróság meghallgatást rendez az elnöki rendelet alkotmányosságának vizsgálatára, s a végleges döntés akkor születik meg.

Donald Trump március elején hozta nyilvánosságra második - s az elsőhöz képest némileg módosított - elnöki rendeletét, amely átmeneti időre megtiltja a beutazást hat országból. A Szíriára, Iránra, Líbiára, Szudánra, Szomáliára és Jemenre vonatkozó rendelet 90 napra függeszti fel a beutazást, amíg a belbiztonsági minisztérium ki nem dolgozza a határellenőrzés új módszereit.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK