Fel akarta robbantani a metrót Ismael, a 18 éves muszlim terrorista

2017.09.13. 15:35

Bejelentette a francia belügyminiszter, hogy muszlim radikálisok több terrortámadásra is készültek az elmúlt hónapokban, például melegbárakat is fel akartak robbantani. Februárban pedig egy fiatal dzsihadista az észak-francia nagyváros, Lille metróját. Nevet nem mondott, de a La Voix Du Nord regionális újság kikövetkeztette: ez csak Ismael Z., a 18 éves lille-i terrorista lehet.

Februárban ugyanis elfogtak a francia kommandósok egy 18 éves muszlim fiatalembert, akit már hetek óta figyeltek. Fegyvereket és robbanószereket akart venni, és a radikális, franciagyűlölő mecset, a dél-lille-i Arbrisseau rendszeres látogatója volt.

A lille-i metróForrás: Photononstop/Photononstop/Franck Dunouau

Amikor elfogták, bevallotta, hogy komoly helyen akart robbantani. Ismael Z. azóta is börtönben van. A belügyminiszter ugyanazt a napot jelölte meg arra, hogy valaki robbantani akart a lille-i metróban, mint amikor Ismael Z.-t elfogták.

Forrás: hemis.fr/SOBERKA Richard / hemis.fr/Soberka Richard

Lille-ben különösen veszélyesek a fiatal radikális muszlimok. Közülük többen már kamaszkorukban elmentek Szíriába harcolni az Iszlám Államnak, egy részük meghalt, de többen hazajöttek. Folyamatosan terrortámadásokra készülnek, ez a végcél.

A fiatal muszlimok sajátos térítőként dolgoznak. Ingyen palacsintát osztanak az utcán (a francia crepe-et), és az a legfontosabb feladatuk, hogy a hajléktalanokat megtérítsék, áttérítsék a muszlim hitre. És innét már egy lépés, hogy radikalizálják őket, akár öngyilkos merényletekre is.