Nem vesz részt az ENSZ-közgyűlésen Aung Szan Szú Kji

2017.09.13. 09:29

Korábbi tervei ellenére nem vesz rész az ENSZ-közgyűlés ülésszakán a jövő héten Aung Szan Szú Kji mianmari vezető - jelentette be szerdán egy kormányszóvivő, miközben egyre hevesebb bírálatok érik a buddhista többségű délkelet-ázsiai országot a rohingya muszlim kisebbség elleni erőszakos cselekmények miatt.

Mintegy 350 ezer rohingya menekült el Mianmarból az elmúlt három hétben a szomszédos Bangladesbe, miután a hadsereg "tisztogatási műveletbe" kezdett, hogy megtorolja a rohingya muszlim szélsőségesek támadásait rendőrőrsök és egy katonai laktanya ellen az északnyugat-mianmari Arakánban. A rajtaütések után fegyveres összecsapások törtek ki.

Inkább belpolitikai kérdésekkel foglalkozik

Zav Htaj, az elnöki hivatal szóvivője szerdán kijelentette, Aung Szan Szú Kji

kihagyja az ENSZ-közgyűlés ülésszakát, hogy belpolitikai biztonsági kérdésekkel foglalkozzon. Hozzátette, hogy Htin Kiav mianmari államfőt kórházban kezelik, így a világszervezet munkájában az alelnök, Henry Van Ti Hjü vesz majd részt.

Aung Szan Szú Kjit 1991-ben Nobel-békedíjjal tüntették kiForrás: MTI/EPA/Hein Htet

Az emberi jogok védelmében folytatott tevékenységéért 1991-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett Aung Szan Szú Kji jelenleg állami tanácsadóként gyakorlatilag a miniszterelnöki hatásköröket tartja a kezében.

Terrortámadásokról hallani

A szóvivő úgy fogalmazott, hogy

elsősorban az Arakán szövetségi államban elkövetett terrorista támadások miatt nem vehet részt a közgyűlésen Aung Szan Szú Kji. "Az állami tanácsadó arra összpontosít, hogy lecsendesítse az ott kialakult helyzetet".

A második ok, hogy egyesek lázadásokat szítanak számos területen. "Arra törekszünk, hogy gondoskodjunk a biztonságról sok más helyen" - mondta. A harmadik ok, hogy készülő terrortámadásokról hallani, és "megpróbálunk felkészülni ezekre a helyzetekre" - hangoztatta.

Műholdfelvételek tanuskodnak a tisztogatásokról

A rohingják a világ egyik legüldözöttebb kisebbségének számítanak. A kilencven százalékban buddhista többségű Mianmarban a rohingyákat Bangladesből származó illegális, hontalan bevándorlóknak tekintik, bár közülük sokaknak már a felmenőik is Mianmarban éltek.

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa hétfőn a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén azt mondta, számos jelentés és műholdfelvétel tanúskodik arról, hogy a biztonsági erők és a helyi milíciák rohingja falvakat égettek fel, de önkényes gyilkosságokról és a menekülő civilek lövetéséről is érkeztek beszámolók.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK