Az ENSZ elítélte az újabb Észak-Koreai rakétakísérletet

Észak-Korea, rakéta
Padzsu, 2017. szeptember 15. Észak-Korea újabb ballisztikus rakétafelbocsátásáról szóló televíziós híradást néz egy férfi a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezet mellett fekvő dél-koreai Padzsu közelében 2017. szeptember 15-én, miután Észak-Korea újabb rakétát bocsátott fel Phenjan egyik külső kerületéből keleti irányba. A még nem azonosított rakéta átrepült Japán második legnagyobb szigete, Hokkaido felett, majd a Csendes-óceánba csapódott. (MTI/EPA/Dzson Hon Kjun)
Vágólapra másolva!
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) zárt ajtók mögött tartott rendkívüli ülésén ismét határozottan elítélte az általa rendkívül provokatívnak nevezett észak-koreai rakétakísérletet.
Vágólapra másolva!

A testület egyhangúlag hozta meg a döntést, és a rendkívüli ülés után kiadott nyilatkozatban botrányosnak minősítette az észak-koreai rakétafelbocsátást.

Észak-Korea újabb ballisztikus rakétafelbocsátásáról szóló televíziós híradást néz egy férfi a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezet mellett fekvő dél-koreai Padzsu közelében Forrás: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

A BT ismét

felszólította Észak-Koreát, hogy haladéktalanul állítsa le a rakétakísérleteket.

"Ezek az akciók nemcsak a térségre, hanem az ENSZ valamennyi tagországára is fenyegetést jelentenek" - fogalmazott a nyilatkozat.

A világszervezet Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését azt követően hívta össze a testület soros etióp elnöke, miután Phenjan péntekre virradóra újabb ballisztikus rakétát bocsátott fel. A rakéta átrepült Japán második legnagyobb szigete, Hokkaido felett, majd a Csendes-óceánba zuhant.