Már 47 embert kezelnek chikungunya-láz miattOlaszországban. A legtöbb beteget a közép-olaszországi Lazio tartományban regisztrálták, de a vírus már az ország más részein is felbukkant. Mivel a járványt egy szúnyogfaj, az Aedes szúnyog terjesztí, így elsősorban szúnyogírtással védekeznek a továbbterjedése ellen.

A chikungunya-vírus Olaszországban először a Rómától hatvan kilométerre délre fekvő Anzio városában jelent meg. Anzióban mára már 38 - többségében olasz - beteget kezelnek, Rómában hat, Latinában pedig egy beteget tartanak számon. Emellett van egy beteg  Emilia-Romagna tartományban, Modena térségében, valamint egy 13 éves ázsiai kislány is elkapta a vírust, a lombardiai Mantovában.

Anzióban és Róma egyik egészségügyi körzetében már a véradást is leállították. Ez az olasz fővárosban 1,2 millió embert és négy kórházat érint, ami az illetékes egészségügyi hatóságok szerint már "veszélyes szintű" vérhiányhoz vezetett.

A szükséges vérmennyiséget Olaszország más részeiből próbálják pótolni.

Aedes-szúnyogForrás: Wikipédia

A chikungunya-vírus története

A chikungunya-láz egy, az Aedes szúnyogok által terjesztett betegség, amely magas lázzal, fejfájással, hányingerrel, ízületi és izomfájdalmakkal jár.

A chikungunya-láz Afrika és Ázsia trópusi területein gyakori. A betegség emberről emberre nem terjed, kizárólag az Aedes szúnyog terjesztheti.

A vírus a 19. század óta ismert, de kórokozóját csak 1952-ben, az afrikai Tanzániában azonosították először. Az 1990-es évek második felében kiterjedt járványokat okozott a Szaharától délre elterülő afrikai területeken, az indiai szubkontinensen, és Délkelet-Ázsiában is. Európában először 2007-ben, Emilia-Romagna tartományban jelent meg, ahol 250 ember betegedett meg, egyikük meg is halt.

Olasz egészségügyi források szerint a chikungunya-vírus az Ázsiából érkezett az országba: a gumiabroncsokban felgyülemlett vízben "utaztak" a szúnyog lárvái.

Ráadásul a vírust az Olaszországban 1990. óta elterjedt ázsiai tigrisszúnyog is terjeszti.

A nyugat-nílusi vírus is terjed Olaszországban

Ezzel egy időben másik 23 olasz megyében a véradás leállítását rendelték el az úgynevezett nyugat-nílusi vírus (WNV) terjedése miatt, amelyet szintén szúnyogok terjesztenek. A WNV Olaszországban az augusztusi-szeptemberi időszakban jelenik meg, elsősorban a lovakat és az embert támadja meg. A venetói Padova térségében már négy esetet tartanak nyilván. Ezzel a vírussal szemben is szúnyogirtással védekeznek.
Orvosszakértők szerint a trópusi betegség az olaszországi éghajlat felmelegedésének következménye.