Lopnak és nőket molesztálnak a migránsok Lampedusán

Illegális bevándorlók Lampedusa kikötőjében, olasz hatóságok, kitoloncolás
Vágólapra másolva!
„Bűnöznek, lopnak és molesztálják a helyi nőket a migránsok” - ezt mondta Slavatore Martello, a dél-olaszországi sziget, Lampedusa polgármestere. Ezért az ott működő regisztrációs központ (hot spot) bezárását kérte az olasz belügyminisztériumtól arra hivatkozva, hogy a migránsok veszélyeztetik a közbiztonságot - írta az olasz sajtó vasárnap.
Vágólapra másolva!

A szigetet június óta vezető Salvatore Martello a hétvégén tartotta első sajtótájékoztatóját, és a Lampedusán található regisztrációs központ bezárását sürgette.

A polgármester kijelentette: a hot spot „semmire nem jó”, csak Lampedusát veszélyezteti.

Salvatore Martello elmondta, hogy a központban jelenleg 180 tunéziai él, akik szabadon elhagyhatják a tábort.

- mondta a mintegy 6 ezer lakosú sziget polgármestere.

Forrás: MTI/EPA/Ettore Ferrari

Lampedusára a nyolcvanas évek végétől érkeznek migránsok Észak-Afrikából. A szigeten működő bevándorlóközpontot azonban 2015-ben regisztrációs központtá alakítottak át.

Volt időszak, amikor tízezren is éltek a táborban, jóval meghaladva a helyi lakosok számát.

A táborban gyakori volt a tüntetés, gyújtogatás, ezért többször is kiürítették, és Olaszország más részeire szállították innen a migránsokat.
A sziget korábbi polgármestere, Giusi Nicolini idén UNESCO-békedíjat kapott a migránsok befogadásáért. Azt most ő is elismerte, hogy Tunéziából folyamatosan érkeznek migránsok, akik gazdasági bevándorlóknak számítanak, ezért vissza kell toloncolni őket.