Hazatérhetett vasárnap Loup Bureau francia újságíró, akit 51 napig tartottak fogva Törökországban. Azzal vádolják, hogy fegyveres terrorszervezetekhez tartozik. 

A 27 éves férfi Isztambulból érkezett a párizsi Charles de Gaulle repülőtérre, ahol hozzátartozói és Francoise Nyssen francia kulturális miniszter fogadta.
Loup Bureau azt mondta, hogy megkönnyebbült, ugyanakkor meglepődött, hogy pénteken szabadon engedték a török hatóságok.
"Természetesen megkönnyebbültem, hogy hazaértem. Kissé meglepődtem, amikor elengedtek, mert semmi nem utalt arra, hogy szabadon engednének" - mondta francia újságíróknak a repülőtéren.

A szabadúszó újságírót, a TV5 Monde és az Arte televízió, valamint a Slate online magazin külsős munkatársát július 26-án állították elő az iraki-török határon, miután több olyan fényképet találtak nála, amelyeken az Ankara által terrorszervezetnek tekintett Népvédelmi Egységek nevű kurd milícia több tagjával együtt volt látható. A török hatóságok azzal gyanúsították, hogy fegyveres terrorszervezethez tartozik.Az újságíró tagadja a vádat, és azt állítja, hogy a fotók 2013-ban készültek, amikor szíriaiak életkörülményeiről készített egy riportot, amelyet a TV5 Monde azóta sugárzott is.

Az újsáíró így nyilatkozott: "eleinte bonyolult  körülmények között tartottak fogva, de aztán az őrök például kezdték megérteni, hogy nem vagyok terrorista". Apja ugyanakkor azt mondta, hogy a fiát úgy kezelték, mint a kurd foglyokat, fizikailag és pszichikailag is bántalmazták.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter múlt héten hivatalos látogatást tett Ankarában, ahol többek között az államfővel is találkozott, akitől személyesen kérte Loup Bureau elengedését.

Francia sajtóértesülések szerint a vádakat nem ejtették a francia újságíró ellen, akit továbbra is terrorizmussal gyanúsítanak, de szabadon védekezhet. A BFM hírtelevízió szerint az eljárás folytatódik ellene Törökországban, ahol az ügyvédjének kell magyarázatot adnia a bíróságon, de neki nem kell megjelennie.