Trump: Az ENSZ nem hatékony, hanem túlbürokratizált szervezet

TRUMP, Donald
Donald Trump amerikai elnök (b) és Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet az ENSZ New York-i székházában tartott tanácskozáson.
Vágólapra másolva!
Túlbürokratizáltnak és nem hatékonynak nevezte az ENSZ-t hétfőn Donald Trump amerikai elnök a világszervezet megreformálásáról szóló magas rangú tanácskozáson New Yorkban.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnök az ENSZ megújítását sürgette, hogy megerősödve, a béke hatékonyabb őreként születhessen újjá.

Trump szerint a világszervezet költségvetése az ezredforduló óta 140 százalékkal növekedett, munkatársai létszáma pedig megduplázódott. Szerinte azonban az eredményessége nem áll arányban ezekkel a befektetésekkel

- mondta Trump.

Donald Trump amerikai elnök (k) Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára (b) és Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet között ülve beszél a világszervezet reformjáról az ENSZ New York-i székházában tartott tanácskozáson az ENSZ Közgyűlése 72. ülésszakának kezdete előtti napon, 2017. szeptember 18-án. Forrás: MTI/AP/Seth Wenig

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint 128 ENSZ-tagállam aláírt egy 10 pontból álló politikai szándéknyilatkozatot, amely António Guterres főtitkárnak a világszervezet hatékony, értelmes reformja érdekében tett erőfeszítéseit hivatott támogatni.

A dokumentum az ENSZ-főtitkárt felszólította, hogy tegye átláthatóbbá a szervezet működését és kiszámíthatóságát a szükséges erőforrások tekintetében.

Haley azt mondta: "A változtatásra sürgető szükség van".

Donald Trump amerikai elnök (b) és Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet az ENSZ New York-i székházában tartott tanácskozáson az ENSZ Közgyűlése 72. ülésszakának kezdete előtti napon, 2017. szeptember 18-án. Forrás: MTI/AP/Seth Wenig

Guterres nyilatkozatában megerősítette szándékát a világszervezet megújítására.

Egyben köszönetet mondott Trumpnak a támogatásáért.

Az Egyesült Államok az ENSZ 16 békefenntartó missziójának költségvetéséből, de a világszervezet általános büdzséjéből is a legnagyobb terhet vállalja.