A magyar katonák az 1944-es felkelés során a lengyelekkel ellentétes oldalon harcoltak, mégis pozitív szerepet töltöttek be- emelte ki Vargha Tamás, a honvédelmi minisztérium államtitkára a lengyel felkelőket segítő magyar honvédok emlékművének felavatásán.

Varsóban, a magyar nagykövetség közelében a varsói Magyar Kulturális Intézet kezdeményezésére felállították a magyar katonák emlékművét, melynek felavatásán jelen volt Michal Dworczyk, a lengyel nemzetvédelmi tárca államtitkára, valamint Jaroslaw Szarek, az emlékmű költségeit fedező lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) igazgatója.

Varsó, 2017. szeptember 19. Michal Dworczyk lengyel nemzetvédelmi miniszterhelyettes az 1944-es varsói felkelést segítő magyar honvédek varsói emlékművének avatóünnepségénForrás: MTI/PAP/Marcin Obara

Vargha Tamás beszédében kiemelte, hogy a Hitler-ellenes varsói felkelésben a magyar honvédek aktív és pozitív szerepet játszottak.

Az államtitkár megemlékezett a pillanatról, amikor a Budapestről kapott parancs értelmében az akkor Varsó közelében állomásozó, Lengyel Béla altábornagy vezetése alatt álló három magyar gyalogos és egy lovas hadosztály nem csatlakozhatott a felkeléshez. De, ugyanezen parancs szerint kötszert, gyógyszert, élelmiszert, sőt lőszert, robbanószert is vittek a felkelőknek. Továbbá segítettek a lengyel sebesülteknek és menekülőknek.

Varsó, 2017. szeptember 19. Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az 1944-es varsói felkelést segítő magyar honvédek varsói emlékművének avatásánForrás: MTI/PAP/Marcin Obara

A segítség nem volt kockázatmentes, ugyanis a német járőrök kíméletlenül leszámoltak azokkal a magyar katonákkal, akiket tetten értek a lengyelekkel való fraternizálásban. Néhány fennmaradt magyar katonasírt lengyel barátaink azóta is ápolnak - fűzte hozzá.

Az emlékműavatás tiszteletére fényképekkel illusztrált tanulmányfüzet is készült a magyar és a lengyel védelmi miniszter előszavával.