Tizenegy év börtönre ítéltek szerdán Indonéziában egy férfit, aki kitervelt és előkészített egy végül meghiúsított pokolgépes merényletet a jakartai elnöki palota ellen.

A 27 éves férfit tavaly decemberben vették őrizetbe négy társával - köztük a feleségével - együtt. A csoport közösen állított elő egy három kilogrammos robbanószerkezetet, amelyet egy kuktafazékba rejtettek. Azt tervezték, hogy a szerdán elítélt férfi felesége öngyilkos merénylőként hozza működésbe a szerkezetet az elnöki palota előtt.

A felesége lett volna az öngyilkos merénylő

A nőt még augusztus végén hét és fél év börtönre ítélték. Az volt az első alkalom, hogy egy nőt ítéltek el öngyilkos merénylet kísérlete miatt. A délkelet-ázsiai szigetországban a nők egyre aktívabb szerepet töltenek be a szélsőséges iszlamisták támadásaiban.Az elítélt férfi egyik cinkosára hatéves börtönbüntetést szabtak ki.

Az Iszlám Állam követői voltak

A rendőrség szerint a csoport tagjai az Iszlám Állam szélsőséges szervezet követői voltak, kapcsolatban álltak egy jelenleg éppen Szíriában tartózkodó indonéz dzsihadistával, aki a gyanú szerint a 2016 januárjában Jakartában elkövetett merényletek egyik felelőse volt.

Az indonéz hatságok több százra teszik azoknak a számát, akik az országból a Közel-Keletre távoztak, hogy csatlakozzanak az Iszlám Állam harcosaihoz.