Négyes erősségűre gyengült, de még így is rendkívül veszélyes a Maria hurrikán.

Az amerikai Országos Hurrikánközpont közlése szerint a hurrikán a szigetország keleti felén érte el Puerto Ricót, óránként 260 kilométeres sebességű széllel. Jelenleg óránként 16 kilométeres sebességgel halad tovább északkeleti irányba.

"Soha nem láttunk még ilyen vihart" - mondta a Ricardo Rossello Puerto Ricói kormányzó az NBC hírcsatorna Today című műsorában.

Forrás: AFP/Ricardo Arduengo

A hurrikán elkövetkezendő 2-3 órában éri el a fővárost, San Juant, óránként 185 kilométeres vagy akár annál is nagyobb sebességű széllökésekkel.

A meteorológiai szolgálat árvizek kialakulásának veszélyére figyelmeztet az ország több részén az után, hogy az elmúlt időszakban több mint 203 milliméter eső esett és várhatóan még esni fog.

Forrás: AFP/Helene Valenzuela

A Dominikai Közösségben is hatalmas a pusztítás

A Dominikai Közösség bejelentette, hogy hét halottja van a keddi Maria hurrikánnak. A vihar gyakorlatilag "telibe találta" a Kis-Antillákhoz tartozó, 72 ezer lakosú Dominikai Közösséget.

A hurrikán kedden végigsöpört a Franciaországhoz tartozó Guadeloupe szigetén is, ahol a hatóságok legfrissebb jelentései szerint ketten meghaltak a végigvonuló vihar pusztításai nyomán. Ezzel együtt összesen kilenc ember halt meg már a karibi térségben a hurrikán.