Közel 32 millió dollárt, vagyis átszámítva 8,2 milliárd forintot küld az USA a rohingja menekültek megsegítésére.

Élelmiszerre, ivóvízre, a menekültek higiéniai körülményeinek javítására és menedékszállások felállítására fordítják majd a segélyt.

Az amerikai külügyi tárca tájékoztatása szerint a segélyalaphoz való hozzáférést mind a nyugat-mianmari arakáni erőszakhullám elől Bangladesbe menekült, mind a Mianmarban belső menekültté vált rohingják számára elérhetővé kívánják tenni.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter telefonon beszélt Aung Szan Szú Kji mianmari vezetővel. Az amerikai külügyi tárca vezetője üdvözölte a mianmari vezető keddi beszédét, amelyben elítélte a rohingja muszlim kisebbség elleni jogsértéseket és a vétkesek felelősségre vonását ígérte, illetve kijelentette, hogy készek visszafogadni a menekülteket.

Kono Taro japán külügyminiszter kedden az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakán közölte, hogy Japán 4 millió dollárnak, vagyis átszámítva 1 milliárd forintnak megfelelő összeget küld a rohingja kisebbség megsegítésére.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet legfrissebb adatai szerint 422 ezer rohingja menekült el Mianmarból Bangladesbe a jelenlegi arakáni erőszakhullám augusztus 25-i kezdete óta.

A rohingja menekülthullám az után indult meg, hogy a mianmari hadsereg "tisztogatási műveletbe" kezdett, amiért rohingja muszlim szélsőségesek összehangolt támadásokat hajtottak végre mintegy harminc rendőrőrs és egy katonai laktanya ellen Arakán államban.