Razziák, lefoglalt dokumentumok, tiltakozások – az október elsejére kitűzött katalán függetlenségi népszavazás közeledtével egyre nő a fesztültség Spanyolországban. Az alkotmánybíróság által illegálisnak minősített referendum előtt 11 nappal a spanyol rendőrség házkutatást tartott katalán kormányzati épületekben, szavazólapokat foglaltak le, és több tisztviselőt is őrizetbe vettek.

A spanyol hatóságok házkutatást tartottak több katalán kormányépületben (helyi szinten minisztériumokban) az október 1-jére kitűzött függetlenségi népszavazáshoz kapcsolódó dokumentumokat keresve. A rendőrség eljárása jogosnak számít, mivel a spanyol alkotmánybíróság nem engedélyezte a népszavazást, így a már korábban lefoglalt szórólapok, brossúrák, plakátok és a most talált szavazólapok is illegálisnak minősülnek. Ezzel párhuzamosan 12 embert vettek őrizetbe, köztük Josep Maria Jovét, a katalán gazdasági tanácsos főtitkárát.

Carles Puigdemont katalán elnök (j) és Oriol Junqueras alelnök aláírja Spanyolországtól való elszakadásról szóló katalán függetlenségi népszavazást kiírását engedélyező dokumentumot Barcelonában 2017. szeptember 6-án. Puigdemont kormánya annak ellenére készül a népszavazás megrendezésére, hogy a spanyol alkotmánybíróság korábban minden, erre irányuló törekvést alkotmányellenesnek nyilvánított. A referendumra október 1-jén kerül sor. (MTI/EPA/Alejandro Garcia)Forrás: MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia

Oriol Junqueras, a katalán alelnök szerint ezzel együtt nemcsak a régió intézményeit, hanem a lakosait is megtámadták. Ez nyugati demokráciában nem történhet meg, túlmegy minden demokratikus garancián és sérti az állampolgárok alapvető jogait - érvelt. Carles Puigdemont katalán elnök rendkívüli kormányülést hívott össze. Több kormányzati épület előtt pedig tüntetők jelentek meg, tiltakozva az eljárás ellen.

Az október elsejére kitűzött függetlenségi népszavazást a katalán vezetőség - az alkotmánybíróság döntése ellenére - mindenképpen meg akarja rendezni. Junqueras kedden azt vallotta, hogy van erőforrásuk finanszírozni a referendumot, nem fognak spanyol központ erre fordítani. A döntés körülbebül 7.5 millió embert érintene.