Észak-Korea engedélyezte egy maláj előkelőségnek, hogy az őt szállító gépek szabadon használhassák légterét. Érdekes módon rajta kívül más külföldi vezető nem élhet ilyen lehetőséggel.

Ismail Ibrahim, Johor szultánjának trónörököse kapta egyedül azt a megtisztelő lehetőséget Észak-Koreától, hogy az őt szállító gépek berepülhessenek az ország légterébe. A maláj előkelőség szabadon utazhat bármikor Phenjanba anélkül, hogy előtte megállna Kínában. Nem mellesleg ő a maláj labdarúgó-szövetség elnöke is.

Ibrahim IsmailForrás: Wikipedia/Rissalapolo

Észak-Korea Kuala Lumpur-i ügyvezetője azért találkozott a trónörökössel, hogy megvitassák a két ország kapcsolatait illetve a két futballválogatott októberi ötödik phenjani meccsét. Az Ázsia Kupa selejtező meccsét eddig biztonsági megfontolásokból kétszer is elhalasztották, mert válságba kerültek a két ország diplomáciai kapcsolatai, miután a Kuala Lumpur-i repülőtéren megölték Kim Dzson Un észak-koreai vezető féltestvérét.

Kim Dzsong Namot február 13-án gyilkolták meg. Két nő mérgező anyagot kent az arcára a repülőtéren. A vizsgálatok kiderítették, hogy a VX nevű idegméreg okozta a halálát.