Az egyház késve lépett a gyermekeken elkövetett szexuális visszaélésekkel szemben - hangsúlyozta Ferenc pápa a Vatikánban. Gyorsabb és szigorúbb eljárásokat ígért.

Ferenc pápa kijelentette: az, hogy a pedofíliával vádolt papokat más egyházmegyébe helyezték át, hozzájárult "a lelkiismeretek altatásához, és amikor a probléma tudatosítása késik, a megoldás is késik. A szexuális visszaélések botránya borzasztó romlás az egész emberiség számára, sebezhető gyermekeket, fiatalokat és felnőtteket sújt minden országban és minden társadalomban. Az egyház számára nagyon fájdalmas tapasztalat volt ez. Szégyent érzünk a felszentelt pásztorok által elkövetett visszaélések miatt" - mondta.

A pápa 2014-ben felállította pápai bizottságot. Bejelentette, úgy döntött, hogy a pedofília-ügyek továbbra is a Hittani Kongregáció hatáskörében maradnak. Ezt azzal magyarázta, hogy "egyesekben még mindig nem tudatosodott, mekkora problémáról van szó, ezért jobb ha a Hittani Kongregációnál marad".

A pápa elismerte, hogy egyre több a szexuális visszaélés, és több eset régóta kivizsgálásra és ítéletre vár. A gyorsabb eljárás érdekében az ügyek osztályozását szorgalmazta. Ezen kívül javasolta, hogy a Charles Scicluna érsek, a szentszék ügyésze vezette vizsgálati és jogászi munkát a helyi egyházmegyék püspökei is segítsék.

Ferenc pápa kijelentette, ha kiskorúakról van szó, elég egyetlen bizonyított visszaélés a fellebbezés nélküli ítéletre.Az elítélt a pápához fordulhat kegyelemért, de ő ezt nem fogja aláírni. "Ezt a hibát nem követem el többé" - mondta utalva arra, hogy pápasága elején megkegyelmezett egy olasz papnak, aki utána visszaesett.

Csúnya betegség ez, ki kell irtani - jelentette ki Ferenc pápa a pedofíliáról.

A kiskorúak védelmében felállított bizottságot Sean Patrick O'Malley bíboros vezeti. A bizottság tagjai között volt két áldozat is, az ír Marie Collins és a brit Peter Saunders, akik gyermekkorukban szenvedtek el erőszakot papoktól. Saunders 2016 februárjában, Collins idén márciusban távozott hatástalannak nevezve a bizottság munkáját.

A Vatikán legutóbbi adatai szerint szexuális visszaélések miatt 2004 és 2013 között 900 pap veszítette el egyházi státusát. Ugyanebben az időszakban évente 600 pedofília-feljelentés érkezett a Vatikánba, többségük évekkel vagy évtizedekkel korábban elkövetett esetekre vonatkozik.