Az illegális bevándorlás elősegítése miatt indított vizsgálatot az olasz ügyészség a Save the Children nevű nem kormányzati szervezet (NGO) földközi-tengeri mentőhajójának kapitányával szemben.

A Save the Children Vos Hestia nevű mentőhajó kapitánya, egy olasz férfi, Marco Amato. Az olasz ügyészség szerint Amato ahelyett, hogy a tengerről mentette volna a migránsokat, az embercsempészekkel szövetségben dolgozott.

 

Forrás: MTI/EPA-ANSA/Ciro Fusco


A Vos Hestia kapitánya ellen egy szemtanú információi alapján indítottak vizsgálatot. A mentőhajón szolgáló olasz biztonsági ember számolt be az ügyészségnek arról, hogy az NGO-mentőhajó líbiai vizeken emelte fedélzetre a migránscsoportokat, amelyeket

egyenesen az embercsempészektől vett át. 

Az NGO nem süllyesztette el a migránsokat szállító csempészhajókat, miután a hajó fedélzetére vette róluk az embereket. A kapitány azt is megtiltotta a legénységnek, hogy a hatóságoknak esetleges információkat szolgáltassanak az embercsempész-szervezetekről vagy a migránsokról.

Trapani ügyészsége augusztus elején hasonló gyanú miatt foglalta le a Jugend Rettet nevű német segélyszervezet Juventa nevű mentőhajóját, amely továbbra is a szicíliai város kikötőjében áll. A Jugend Rettet bírósághoz fordult a hajó visszaszolgáltatását követelve. A szervezet tagadja a vádakat.