Megöltek egy szír ellenzéki aktivistát és lányát

2017.09.22. 13:55

Holtan találták isztambuli otthonában Orúba Barakat 60 éves szíriai ellenzéki aktivistát és 22 éves újságíró lányát, Halla Barakatot. A török rendőrség gyilkosság ügyében indított nyomozást.

A jelentés szerint anya és lánya a metropolisz ázsiai oldalán található Üsküdar körzetben lakott. Halla barátai azután értesítették a rendőrséget, hogy nem érték el a lányt telefonon, majd a lakásajtót sem tudták kinyitni.

A hatósági vizsgálat kimutatta: Barakaték két-három napja halottak, késsel végeztek velük, de holttestükön a fojtogatás jelei is megtalálhatók. A török rendőrség gyilkosság ügyében indított nyomozást.

Orúba Barakat a szíriai börtönökben zajló kínzásokról készített beszámolói révén vált ismertté, Halla pedig a szíriai Orient News ellenzéki hírtelevízió szerkesztőjeként dolgozott. Anya és lánya a szíriai polgárháború 2011-es kezdete után először Nagy-Britanniában és az Egyesült Arab Emírségekben élt, majd Törökországban telepedtek le.

Hat és fél év alatt több mint 3 millió szíriai állampolgár menekült Törökországba, sokan közülük Bassár el-Aszad szír elnök ellenzékéhez tartoznak.

A mostanihoz hasonló eset korábban csak Délkelet-Törökországban történt. 2015 és 2016 során összesen négy szíriai újságíróval végeztek a térségben. Mindegyik támadást az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára, amely akkor még egy közel 100 kilométeres szakaszt ellenőrzött közvetlenül a határ szíriai oldalán.