Korlátoznák a vétójogot a Biztonsági Tanácsban népirtás és más súlyos bűntények esetében

2017.09.23. 12:25

Jean-Baptiste LeMoyne francia Európa-ügyi államtitkár elmondása szerint csaknem száz ENSZ-tagország támogatta azt a francia és mexikói kezdeményezést, hogy a Biztonsági Tanács állandó tagjai önként mondjanak le vétójogukról, amikor a testület népirtás vagy más súlyos tömeges bűncselekmények esetében hoz határozatokat. Szerinte az elmúlt években több, Szíriával kapcsolatos határozattervezet Oroszország és Kína vétóján hasalt el.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az ENSZ-tagállamok több mint fele támogatta a kezdeményezést. LeMoyne emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években Franciaország támogatásával több szíriai határozattervezet került a BT napirendjére, és mindegyik Oroszország és Kína vétósorozata miatt bukott meg. Franciaország és Mexikó négy éve próbálja elérni, hogy az ENSZ BT állandó tagjainak a vétójogát korlátozzák tömeges bűncselekmények, népirtások, emberiesség elleni bűntények és súlyos háborús bűncselekmények esetén. Kiemelte, hogy ehhez nem kell módosítani az ENSZ-alapokmányt.

Korlátozni fogják az ENSZ BT állandó tagjainak vétójogát népirtás vagy más súlyos tömeges bűncselekmények esetén?Forrás: AFP/ImageForum/Emmanuel Dunand

Az ENSZ BT reformjáról zajló viták régóta tartanak, és az egyik legkeményebb kérdése a francia-mexikói kezdeményezés.

Moszkva többször jelezte, hogy nem tud olyan javaslatot támogatni, amely csorbítja a 15 tagú Biztonsági Tanács öt állandó tagjának (Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína) vétójogát. Az oroszhoz hasonló állásponton van Washington és Peking is, míg London és Párizs hajlandó lenne lemondani róla, ha sürgős döntéseket kell hozni tömeges bűncselekmények megakadályozása érdekében.

Csütörtökön a nagy gazdasági súllyal rendelkező G4-ek (Németország, Japán, India és Brazília) is szorgalmazták, hogy vegyék fel őket a BT állandó tagjai közé, mert a második világháború győztes nagyhatalmaiból alakult BT-csoport jelenlegi összetételében már rég nem tükrözi a globális politikai erőviszonyokat.