Németországban a 61,5 millió választásra jogosult 41,1 százaléka szavazott a szövetségi parlamenti választáson vasárnap 14 óráig. Ez az arány valamivel kevesebb, mint négy évvel ezelőtt - közölte a szövetségi választási bizottság.

A közleményben kiemelték, a levélben szavazók adatait még nem tartalmazza a kimutatás. Vagyis elképzelhető, hogy a részvételi arány növekedik a 2013-as Bundestag-választáshoz képest. Akkor a választók 24,3 százaléka szavazott levélben, és a szakértői becslések szerint az idén többen választották ezt a megoldást.

A részvételi arány

2013-ban 71,5 százalék volt,

növekedett a megelőző, 2009-ben tartott választáson regisztrált 70,8 százalékhoz képest.

A választók ezúttal is 18 óráig adhatják le voksukat.

Forrás: AFP/Thomas Kienzle

A szavazók véleménye alapján készült felmérések (exit poll) közvetlenül az urnazárás után jelennek meg, a hivatalos előzetes végeredmény hétfő kora reggelre várható.

A felmérések alapján a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Angela Merkel maradhat a kancellár, de bizonytalan, hogy a CDU és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) milyen koalícióban folytatja a kormányzást.

Leginkább a nagykoalíció, a CDU/CSU és a szociáldemokrata párt (SPD) közös kormányzásának folytatása, vagy a CDU/CSU és a jobboldali liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), valamint a Zöldek alkotta, a pártok színei (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány tűnik valószínűnek.