Az amerikai pénzügyminiszter vasárnap az észak-koreai válságról beszélve kijelentette, Donald Trump elnök nem akar atomháborút.

Steve Mnuchin az ABC televízió This Week című szokásos vasárnapi politikai vitaműsorában mondta el véleményét.

Az elnök nem akar nukleáris háborúba keveredni, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez ne is történjék meg

- mondta. Szerinte azonban Donald Trump készen áll arra, hogy mind katonai, mind gazdasági eszközökkel megvédje az Egyesült Államokat a phenjani nukleáris fenyegetéstől.

Forrás: AFP/Saul Loeb

"Az elnök már korábban leszögezte, hogy minden megoldás az asztalon van, sok lehetőséget vázoltak fel neki, és a megfelelő időben meghozza a döntést" - mondta Steve Mnuchin.

Donald Trump a múlt héten írta alá azt az elnöki rendeletet, amely kiterjesztette az Észak-Korea elleni szankciók körét.

Mnuchin e büntető intézkedéseket vasárnap a valaha hozott legerősebb szankcióknak minősítette. Azt mondta, a szankció csak a cselekvés egyik formája: "A másik forma a katonai, megint másik forma a gazdasági cselekvés, és az elnök valamennyi eszközt igénybe veszi majd."

Az amerikai elnök a héten az ENSZ-közgyűlés ülésszakának általános vitáján elmondott beszédében a többi között azt mondta, hogy

az Egyesült Államok "teljesen megsemmisíti" Észak-Koreát, amennyiben arra kényszerülne, hogy megvédje önmagát vagy szövetségeseit.

Válaszként Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter szombaton - szintén az ENSZ-közgyűlés ülésszakán – bejelentette, hogy az Egyesült Államok elleni rakétatámadás elkerülhetetlen, és azt is mondta, Észak-Korea arra készül, hogy hidrogénbombát robbantson a Csendes-óceán felett.

Észak-Korea újabb ballisztikus rakétafelbocsátásáról szóló televíziós híradást néznek emberek a phenjani központi pályaudvaron 2017. szeptember 16-án, egy nappal azután, hogy Észak-Korea újabb rakétát bocsátott fel Phenjan egyik külső kerületéből keleti iránybaForrás: MTI/AP/Dzson Csol Dzsin

Steve Mnuchin az ABC televíziónak adott interjújában "hihetetlennek" nevezte az észak-koreai fenyegetést. "Ez a bejelentés arról szól, hogy valaki kísérleteket folytat nukleáris fegyverekkel, hidrogénbombával, amely drámaian pusztítóbb hatású, mint amilyet valaha is bevetettek. Ez a bejelentés arról is szól, hogy ballisztikus rakétát küldenek a japán légtér fölé. Ezt a továbbiakban nem fogjuk megengedni, az elnök világosan megmondta".