Katalónia-szerte osztják a szavazólapokat az október 1-i katalán függetlenségi népszavazásra.

Több mint 1 millió szavazólap már szabadon repül tette közzé Twitter-üzenetét Jordi Cuixart az Ómnium Cultura nevű civil politikai mozgalom elnöke vasárnap. A mozgalom vezetője ezt megelőzően egy belvárosi, népszavazásra buzdító rendezvényen jelentette be, hogy elkezdik osztani a szavazólapokat. Mindenkit arra kért, hogy vegyen részt benne a szabadság, a demokrácia és a testvériség jegyében.Sajtóbeszámolók szerint diákok több mint 100 ezer szavazólapot osztottak szét Barcelonában rövid idő alatt. 

Barcelona, 2017. szeptember 11. Katalónia zászlaját lengetik a katalán függetlenség napi felvonulás résztvevői Barcelonában 2017. szeptember 11-én, öt nappal azt követően, hogy Carles Puigdemont katalán elnök aláírta a Spanyolországtól való elszakadásról szóló katalán függetlenségi népszavazást kiírását engedélyező dokumentumot. A referendumra október 1-jén kerül sor. (MTI/EPA/Alberto Estevez)Forrás: MTI/EPA/EFE/Alberto Estevez

Az Ómnium Cultural és a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű szervezetek egy héttel a népszavazás előtt összesen mintegy 300 rendezvényt hirdettek meg egész Katalóniában Maraton a demokráciáért címmel, és ahogy azt megfogalmazták tömeges válaszként a katalán intézmények és a véleménynyilvánítás szabadság elleni támadásokra.A referendum fő kérdése: Akarja-e, hogy Katalónia önálló állam legyen köztársaság formájában? A szavazást azonban a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette, amíg meghozza végleges ítéletét arról, hogy alkotmánysértő-e. Az ország törvényeinek értelmében addig a népszavazás megtartása illegális.
A katalán kormány ezt figyelmen kívül hagyva tovább folytatja a voksolás előkészítését, mondván: helyi választási győzelmükkel 2015-ben arra kaptak felhatalmazást a választóktól, hogy megtartsák a népszavazást.
A spanyol állam viszont közölte: minden törvényi lehetőséget felhasznál, hogy megakadályozza a voksolást.Szerdán több mint 41 helyszínen, köztük katalán kormányzati hivatalokban tartottak házkutatásokat, és őrizetbe vettek 14 magas rangú katalán tisztviselőt, és lefoglaltak több mint kilenc millió szavazólapot.
Oriol Junqueras, katalán elnökhelyettes ezután azt nyilatkozta, hogy már nem tudják úgy megtartani a voksolást, ahogy szerették volna, de így is mindenképpen megrendezik.
A katalán kormány tiltakozott az intézkedések ellen, amelyeket a demokrácia megsértéseként, Katalónia autonómiájának felfüggesztéseként értékelt. 

Barcelona, 2017. szeptember 11. Az ANC által közreadott képen a Katalán Nemzetgyűlésen résztvevők visznek egy „A referendum demokrácia” feliratú transzparenst Katalónia zászlaja mellett a katalán függetlenség napi felvonuláson Barcelonában 2017. szeptember 11-én, öt nappal azt követően, hogy Carles Puigdemont katalán elnök aláírta a Spanyolországtól való elszakadásról szóló katalán függetlenségi népszavazást kiírását engedélyező dokumentumot. A referendum október 1-jén lesz. (MTI/EPA/ANC/Roser Vilallonga)Forrás: MTI/EPA/ANC/Roser Vilallonga

A spanyol belügyminisztérium több ezer rendőrt és csendőrt vezényelt Spanyolország más részeiről Katalóniába,ügyészségi utasításra pedig a katalán rendőrséget, a Mossos d'Esquadrát a spanyol csendőrség alárendeltségébe helyezték. 

A központi kormányzat lépései ellen tiltakozva szerda este több tízezren vonultak utcára Katalóniában és más spanyol városokban is, azóta a kisebb-nagyobb békés demonstrációk szinte folyamatosak.