Ma eldől, hogy ki vezetheti Németországot a következő négy évben

Campaign signs in Berlin
RECROP - Campaign signs for the Bundestag (Federal Legislature) elections of 24 September 2017 with the picture of CDU lead candidate and German Chancellor Angela Merkel and the SPD's lead candidate Martin Schulz pictured in Berlin, Germany, 08 August 2017. Photo: Britta Pedersen/dpa-Zentralbild/dpa
Vágólapra másolva!
Szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásokat tartanak ma Németországban. A választáson 42 párt indul, a felmérések szerint a CDU/CSU és az SPD alakíthat majd kormányt.
Vágólapra másolva!

A második világháború utáni 19. Bundestag - szövetségi gyűlés - megválasztására jogosult 61,5 millió állampolgár reggel 8 órától este 18 óráig szavazhat. A választáson 42 párt és 4828 jelölt indul.

A választás egyfordulós, érvényességi és eredményességi küszöb nincs.

Az első eredménybecslések közvetlenül az urnazárás után jelennek meg, a hivatalos előzetes végeredmény hétfő kora reggelre várható.

700 képviselő kerülhet a Bundestagba

Az arányosságra törekvő vegyes választási rendszer az egyéni körzetek és a tartományonként felállított pártlisták kombinációjából áll. A Bundestag - szövetségi gyűlés - tagjait általános, közvetlen és titkos szavazással választják meg négy évre,

a képviselők mintegy fele közvetlenül, másik fele a pártokra országosan jutó szavazatok arányában listáról kerül a parlamentbe.

Az alapesetben 598 tagú Bundestag képviselőinek száma a választási rendszer sajátosságai miatt változó, az úgynevezett kiegyenlítő mandátumok révén a 19. Bundestag létszáma elérheti a 700-at is.

A nagykoalíció folytathatja

A választást felvezető kampány főleg belpolitikai kérdésekről szólt, külpolitikai témák a migrációs válságon kívül ritkán kerültek szóba, az Európai Unió tervezett reformját egyik párt sem tárgyalta.

A szavazás előtti utolsó felmérések alapján a kormánypártok várhatóan gyengülnek, a kisebb pártok előretörnek, és

az eddigi öt helyett hét párt szerez képviseletet a Bundestagban.

Valamennyi felmérés azt mutatja, hogy leginkább a nagykoalíció, a CDU/CSU és az SPD közös kormányzásának folytatása vagy a pártok színei (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett CDU/CSU-FDP-Zöldek kormány tűnik valószínűnek.

Csökkent a pártok támogatottsága, sok a bizonytalan

Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem egyetemi docense vasárnap reggel az M1-en azt mondta, hogy a felmérések arra mutatnak, hogy

Gálik Zoltán azt is hozzátette, hogy a nagy pártok támogatottsága csökkent a felmérések szerint, és a bizonytalanok aránya is jelentős, 40 százalékra teszik, de így is az a legvalószínűbb, hogy a CDU és koalíciós partnerei alakíthatnak kormányt.

A mostani választások tétje az is, Németország "beáll-e" az Emmanuel Macron francia elnök által meghirdetett Európa programja mögé vagy sem.

Ha a liberálisokkal és a zöldekkel is koalíciót köt a CDU, akkor valószínűleg lassabb változásokra kell készülni az Európa-politikai téren - tette hozzá.