Csehországnak a jövőben meg kellene erősíteni pozícióit az Európai Unió magjában – ezt üzeni utódjának a Bohuslav Sobotka vezette cseh koalíciós kormány, amelynek az októberi képviselőházi választások után lejár a mandátuma.

A 2014 óta hatalmon lévő hárompárti – a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), az ANO mozgalom és a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) alkotta – kabinet hétfőn értékelte eddigi tevékenységét, és ajánlásokat fogalmazott meg utódja számára – közölte Bohuslav Sobotka a Twitteren.

A Cseh Köztársaság legfőbb érdeke megmaradni az Európai Unió magjában.

Ennek érdekében elsősorban meg kellene erősíteni befolyását az európai struktúrákban, meg kellene őriznie az európai egységet, beleértve az egységes piacot, valamint ki kellene küszöbölnie az EU működésében és költségvetésében bekövetkező változások negatív következményeit a cseh gazdaságra és a munkaerőpiacra. A kormánynak szintén nem szabad tovább halogatnia a nyilvános vitát az euró bevezetéséről a Cseh Köztársaságban" – olvasható a kormány által elfogadott dokumentumban.

Csehország az EU-ba történt belépésekor kötelezte magát a közös pénznem bevezetésére. Bár jelenleg ennek minden feltételét teljesíti, az országban nincs erre politikai akarat. Felmérések szerint az euró bevezetését a vállalkozók és a lakosság többsége is elutasítja.

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnökForrás: Sputnik/Alexey Vitvitsky

A kormányfő a közelmúltban bejelentette: bár Csehország nem tagja az euróövezetnek, Prága szeretne megfigyelői státust kapni, hogy a fontos európai döntések közelében lehessen. A cseh sajtó ezt úgy magyarázza, hogy a kormányzat kezd elfordulni a négy visegrádi ország együttműködésétől, s az ország külpolitikáját inkább Németországhoz kívánja igazítani. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy az utóbbi hónapokban a prágai lapok kemény bírálatokat fogalmaztak meg magyar, de elsősorban a lengyel belpolitika fejleményeivel összefüggésben.

A dokumentum szerint Csehország európai pozícióinak megerősítése érdekében arra van szükség, hogy a britek EU-ból történő távozásával összefüggő tárgyalásokba Prága az eddigieknél aktívabban kapcsolódjon be.