Irán cáfolta, hogy lezárta volna határait

kurdisztáni népszavazás
Erbíl, 2017. szeptember 25. Iraki kurd katona voksol a zömmel kurdok lakta Erbíl egyik szavazóhelyiségében 2017. szeptember 25-én, a kurd függetlenségi népszavazás napján. (MTI/EPA/Gailan Haji)
Vágólapra másolva!
Az iráni külügyminisztérium cáfolta, hogy lezárta volna iraki kurd régióval közös szárazföldi határát.
Vágólapra másolva!

Bahrám Kászimi iráni külügyi szóvivő azt írta a közleményben, hogy :

A félreértések elkerülése végett részletezte, hogy csak Irán légterét zárták le a Kurdisztánból érkező repülőgépek elől.

Iraki kurd katona voksol a zömmel kurdok lakta Erbíl egyik szavazóhelyiségében 2017. szeptember 25-én, a kurd függetlenségi népszavazás napján. (MTI/EPA/Gailan Haji) Forrás: MTI/EPA/Gailan Haji

Az IRNA hírügynöksége már vasárnap arról számolt be, hogy Irán Bagdad kérésére lezárta légterét a Kurdisztánból beérkező repülőgépek elől.

Az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács szóvivője azzal indokolta az intézkedést, hogy az iraki kurd vezetők ragaszkodtak a Kurdisztán függetlenné válásáról szóló referendum megtartásához.

Kurdisztán parlamentje tíz napja hagyta jóvá, hogy szeptember 25-én referendumot tartsanak a függetlenségről az autonóm Kurdisztánhoz tartozó Dahuk, Erbíl, Szulejmaníja és az utóbbiból 2014-ben kialakított Halabdzsa kormányzóságban. Rajtuk kívül szavaznak még Kirkuk, Dijala és Ninive tartományban is.

Az iraki autonóm régió kormányfője, Necsirvan Barzáni kijelentette, hogy a kurdok függetlensége nem jelenti azt, hogy azonnal átrajzolódnak a határvonalak,

sőt pontosan azon vannak, hogy a problémákat az erbíli vezetés békés úton rendezze Bagdaddal.