Szabadlábra helyezték a Cumhuriyet egyik újságíróját

2017.09.26. 07:50

Egy török bíróság hétfőn este szabadlábra helyezte a Cumhuriyet (Köztársaság) című kormánykritikus török napilap egyik újságíróját, aki 11 hónapot töltött vizsgálati fogságban terrorizmussal kapcsolatos vádak alapján.

A bíróság a per folytatása előtt döntött Kadri Gursel szabadlábra helyezéséről - írta az Anadolu török állami hírügynökség, valamint a Cumhuriyet. A napilap négy másik munkatársa, Murat Sabuncu főszerkesztő, Akin Atalay, a lap igazgatótanácsának elnöke, Ahmet Sik oknyomozó újságíró és Emre Iper, a lap könyvelője továbbra is a rácsok mögött maradt.

Az ügyben a napilap 17 újságírója és munkatársa ellen emeltek vádat, azzal vádolják őket, hogy támogattak három terrorista szervezetet. Néhányukat akár 43 évi börtön is fenyegeti, ha beigazolódik bűnösségük.

Az isztambuli főügyészség által készített vádirat szerint a Török Köztársaság 1923-as alapítása után egy évvel létrehozott Cumhuriyet a legutóbbi három évben, különösen pedig a 2016. júliusi puccskísérletet követően - egy időben a lap vezetésében történt változásokkal - az újság múltjával szögesen ellentétes irányt vett. A szöveg értelmében 2013-tól a gülenista mozgalom vette át az irányítást a lap felett, a 2015-től főszerkesztő Can Dündar vezetése alatt pedig az újság elfordult eredeti céljaitól és szellemiségétől.

Az ügyészség írásában úgy fogalmazott, hogy a lap a Törökország-ellenes terrorszervezetek védelmezőjévé és támogatójává vált, illetve olyan híreket és kommentárokat közölt, amelyek messze túlmutattak a sajtószabadság biztosította éles bírálaton, úgy támadták a köztársaság kormányát és Recep Tayyip Erdogan államfőt.

Az idén júliusban kezdődött per október 31-én folytatódik - számolt be a Cumhuriyet.
A sajtószabadságért küzdő csoportok szerint a kormány a perrel példát akar statuálni, el akarja hallgattatni az eltérő véleményeket.