Vizsgálják az amerikai diplomaták rejtélyes megbetegedését

2017.09.27. 08:29

Donald Trump elnöksége óta először találkozott egymással az Egyesült Államok és Kuba külügyminisztere, Rex Tillerson és Bruno Rodriguez Parilla. A zárt ajtók mögött kedd este tartott megbeszélést a kubai kormány kérte.

A tárgyalásokról sem az amerikai, sem a kubai diplomácia irányítója nem nyilatkozott, de Heather Nauert amerikai külügyi szóvivő tájékoztatása szerint „határozott és őszinte” légkörben megvitatták az amerikai diplomaták rejtélyes havannai megbetegedéseit.

Tavaly óta legalább 21 amerikai és 5 kanadai diplomata vagy családtagjuk betegedett meg Havannában. Döntő többségüket valamilyen

agyi károsodás érte, és bár az átfogó orvosi vizsgálatok még folynak, az amerikai álláspont szerint „akusztikus támadások” érték őket.

A gyanú szerint eddig nem azonosított hangkibocsátó szerkezet okozhatott maradandó egészségügyi károsodásokat.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszterForrás: AFP/Brendan Smialowski

Az amerikai külügyi szóvivő szerint „a megbeszélés tükrözte az amerikai kormányzat mélységes aggodalmát diplomatái épsége és biztonsága miatt”. Tillerson külügyminiszter „felhívta kubai kollégája figyelmét a helyzet súlyosságára, és a kiemelte a kubai hatóságok kötelezettségét a követségi munkatársak és családtagjaik épségének megóvására a Bécsi Konvenció előírása szerint”.

John Sullivan amerikai külügyminiszter-helyettes kedden a kongresszusban azt mondta: észszerű alapja van annak a gyanúnak, hogy a kubai hatóságok részt vettek a diplomaták egészségét károsító akciókban, de legalábbis tudtak azokról”. Ugyanakkor leszögezte, hogy mivel az ügyben még túl sok az ismeretlen elem, ezért felelős tisztségviselőként biztosan nem állíthatja, hogy a kubai hatóságoknak közük volt a megbetegedésekhez.

Washington eddig kerülte, hogy közvetlenül Kubát vádolja meg az „akusztikus támadások” elkövetésével, de azt mindig hangsúlyozta, hogy a kubai kormánynak kötelessége a területén dolgozó külföldi diplomaták védelme. Májusban azonban két kubai diplomatát kiutasítottak az Egyesült Államokból, és Rex Tillerson külügyminiszter a múlt héten azt is felvetette, hogy esetleg bezárják az Egyesült Államok havannai nagykövetségét.

Kuba eddig következetesen tagadta, hogy köze lett volna a rejtélyes megbetegedésekhez. A kubai külügyminiszter a múlt héten az ENSZ Közgyűlése ülésszakának általános vitájában felszólalva leszögezte: a kubai kormány szintén vizsgálatot indított, és eddig „nem sikerült azonosítania a megbetegedések okait”. Bruno Rodriguez Parilla azt mondta: „Szerencsétlen lenne, ha egy ilyen jellegű ügyet átpolitizálnának.”

A havannai nagykövetség épületeForrás: AFP/Yamil Lage

A kedd esti külügyminiszteri tárgyalások után a kubai külügyminisztérium közleményt adott ki. Ebben azt hangsúlyozta, hogy Kuba „szigorúan aláveti magát a Bécsi Konvenció diplomaták sérthetetlenségét védő előírásainak és e téren kifogástalan eredményeket mutat fel”. A közlemény idézte Parilla szavait, miszerint „Kuba soha nem hajtott és a jövőben sem hajt végre ilyen jellegű akciókat, és soha nem engedte és a jövőben sem engedi, hogy területét mások ilyen célokra felhasználják”.