Öt év börtönbüntetésre ítélték a volt thaiföldi kormányfőt

2017.09.27. 12:08

Távollétében öt év börtönbüntetésre ítélte Jinglak Sinavatra volt thaiföldi kormányfőt hűtlen kezelés és korrupció miatt a bíróság Bangkokban.

Sinavatra nem jelent meg az ítélethirdetésen: az ötvenéves asszony a börtöntől tartva már egy hónappal korábban külföldre menekült. Hollétéről pontosat nem tudni, de azt gyanítják, hogy Kambodzsán és Szingapúron át Dubajba utazott, ahol bátyjának, a szintén korábbi kormányfő Takszin Sinavatrának háza is van.

Jinglak Sinavatra volt thai miniszterelnökForrás: AFP/Lillian Suwanrumpha

Fellebbezését harminc napon belül személyesen nyújthatja be. Azzal vádolták, hogy átszámolva mintegy 6,8 milliárd eurós (több mint 2100 milliárd forintos) kárt okozott az államnak rizstermesztőket támogató programjával. Sinavatra a végsőkig vitatta ezt.

Ügyében eredetileg augusztus 25-én hirdettek volna ítéletet, de akkor sem jelent meg az igazságszolgáltatás előtt egészségügyi problémákra hivatkozva. A legfelsőbb bíróság ezt követően új időpontot tűzött ki, és elfogatóparancsot adott ki ellene.

Jinglak Sinavatra 2011-től 2014-ig volt az ország első női miniszterelnöke, akit súlyos politikai válság és tiltakozások után a legfelsőbb bíróság leváltott hivatalából, majd a hatalmat a hadsereg vette át az országban.

Az egykori kormányfő továbbra is széles körű támogatottságot élvez Thaiföldön, főként a szegényebbek körében.