Közfelháborodást váltott ki Indiában egy bíró döntése, amellyel felmentett egy filmrendezőt a nemi erőszak vádja alól, ráadásul arra hivatkozva, hogy áldozatának elutasító válasza túlságosan tétova volt, és valójában feltehetően igent jelentett, a beleegyezését takarhatta vele.

Egy bíróság tavaly már hét év börtönbüntetésre ítélte Mahmúd Farúki rendezőt, mert megerőszakolta az amerikai Columbia Egyetem egyik 30 éves kutatóját. A nő előzőleg többször is nemet mondott neki.
Az újdelhi fellebbviteli törvényszék bírája, Asutos Kumar azonban a héten úgy döntött, megsemmisíti a korábbi ítéletet.
"Előfordul, hogy egy tétova női nem valójában igent takar" - szólt az indoklás. "Ezekben az esetekben nagyon bonyodalmas lenne kideríteni, hogy a kis vagy egyáltalán semmilyen ellenállás és az elsuttogott nem tényleg a beleegyezés megtagadása volt-e".

Nőjogi aktivisták és az indiai média csütörtökön felháborodva bírálták az ítéletet, amely szerintük kiforgatja a beleegyezés definícióját.

Vezető szakjogászok szerint az ítélet hézagos, és egy eddig nem létező kiskaput hozott létre az erőszaktevők számára, illetve az áldozatra hárította annak terhét, hogy bizonyítsa a beleegyezés megadását vagy megtagadását.

Az Indian Express című helyi napilap is mélységes csalódottságának adott hangot Kumar döntését illetően.