Orbán Viktor: Európa érdeke, hogy a balkáni migránsútvonal zárva maradjon

JANSA, Janez; GRUEVSZKI, Nikola; Orbán Viktor
Ohrid, 2017. szeptember 28. Orbán Viktor miniszterelnök (k), Nikola Gruevszki korábbi kormányfő, a kormányzó jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) vezetője (j) és Janez Jansa egykori szlovén miniszterelnök, az ellenzéki, jobbközép Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke (k) találkozója Ohridban 2017. szeptember 28-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Magyarország és Európa érdeke, hogy a balkáni migránsútvonal zárva maradjon, és mivel ebben a tekintetben Macedónia kulcsfontosságú ország, mi azokkal a macedóniai erőkkel működünk együtt, amelyek ilyen politikát folytatnak - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök macedóniai látogatásán.
Vágólapra másolva!

A magyar kormányfő a sajtótájékoztatót megelőzően munkaebéden vett részt Nikola Gruevszki korábbi macedón miniszterelnökkel, a jobboldali ellenzék vezetőjével, valamint Janez Jansa egykori szlovén kormányfővel, az ellenzéki, jobbközép Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnökével.

Orbán Viktor, Nikola Gruevszki és Janez Jansa találkozója Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Orbán Viktor Ohridban úgy fogalmazott, hogy a modern kori népvándorlás hatalmas tömegeket kerget, nyom Európa irányába, és az egyik út, amelyen a több tízmillió ember a kontinensre indul, a balkáni útvonal. A NATO legutóbbi tanulmánya szerint

2020-ig 60 millió ember fog megindulni Afrikából

és nagy részük Európa felé veszi az irányt - tette hozzá.

"Ne engedjük, hogy megváltozzon az életünk (.) ezt nem akarjuk" - jelentette ki, a saját magyar, macedón, európai létforma fontosságát hangsúlyozva. Orbán Viktor azt mondta, azért áll ki mindig Nikola Gruevszki mellett, mert ő egy olyan politikus, aki a nemzeti érdeket teszi az első helyre.

Az október 15-ei macedóniai helyhatósági választásra utalva arról beszélt, hogy Macedónia fontos ország,

minden macedóniai választás egyben európai választás is.

Az unió határai jelenleg nem ott húzódnak, ahol Európa kulturális határai. Macedónia akkor is Európa része, ha még nem tagja az EU-nak - szögezte le, hozzáfűzve: Magyarország támogatja, hogy minél hamarabb felvegyék a közösségbe.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Nikola Gruevszki a sajtótájékoztatón azt mondta, idén a magyar miniszterelnök kezdeményezésére elindult egy egyeztetési folyamat a jobboldali pártok között, amelynek célja, hogy új lendületet adjon a közép-európai együttműködésnek. A munkaebéden ennek szellemében folytattak megbeszélést - közölte.

Ismertette tárgyalópartnereivel,

miként zajlott Macedóniában a parlamenti választás,

és hogy jelenleg az önkormányzati választás kampánya folyik. A Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) elnökeként úgy vélekedett, hogy az általa vezetett tömörülés "fölényes győzelmet" arat majd.

Kiemelte, hogy a szkopjei belügyminisztérium napi szinten nyomást gyakorol pártja aktivistáira. Ez arra utal, hogy ellenfeleik tudatában vannak a vereségnek, és félnek - vélekedett. Szerinte a hatalmon lévő szociáldemokraták az elmúlt négy hónapban

egyre rosszabb helyzetbe sodorták a gazdaságot.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Janez Jansa a tájékoztatón hangsúlyozta: Macedónia az elmúlt években lényegében teljesítette az EU-tagság feltételeit, bel- és külpolitikáját egyaránt összhangba hozta az uniós követelményekkel. Gratulált, amiért az ország úgy viselkedik, mint ha teljes jogú tagja lenne a közösségnek, és abbéli reményét fejezte ki, hogy hamarosan

mind az EU-ba, mind a NATO-ba felveszik.

A korábbi szlovén kormányfő szintén kiemelte a választás demokratikusságának fontosságát, valamint annak jelentőségét, hogy Nikola Gruevszki akkor is kitart, amikor a pártja ellenzékbe szorult.