Magyarország és Európa érdeke, hogy a balkáni migránsútvonal zárva maradjon, és mivel ebben a tekintetben Macedónia kulcsfontosságú ország, mi azokkal a macedóniai erőkkel működünk együtt, amelyek ilyen politikát folytatnak - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök macedóniai látogatásán.

A magyar kormányfő a sajtótájékoztatót megelőzően munkaebéden vett részt Nikola Gruevszki korábbi macedón miniszterelnökkel, a jobboldali ellenzék vezetőjével, valamint Janez Jansa egykori szlovén kormányfővel, az ellenzéki, jobbközép Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnökével.

Orbán Viktor, Nikola Gruevszki és Janez Jansa találkozójaForrás: MTI/Balogh Zoltán

Orbán Viktor Ohridban úgy fogalmazott, hogy a modern kori népvándorlás hatalmas tömegeket kerget, nyom Európa irányába, és az egyik út, amelyen a több tízmillió ember a kontinensre indul, a balkáni útvonal. A NATO legutóbbi tanulmánya szerint 2020-ig 60 millió ember fog megindulni Afrikából és nagy részük Európa felé veszi az irányt - tette hozzá.

"Ne engedjük, hogy megváltozzon az életünk (.) ezt nem akarjuk" - jelentette ki, a saját magyar, macedón, európai létforma fontosságát hangsúlyozva. Orbán Viktor azt mondta, azért áll ki mindig Nikola Gruevszki mellett, mert ő egy olyan politikus, aki a nemzeti érdeket teszi az első helyre.

Az október 15-ei macedóniai helyhatósági választásra utalva arról beszélt, hogy Macedónia fontos ország, minden macedóniai választás egyben európai választás is. Az unió határai jelenleg nem ott húzódnak, ahol Európa kulturális határai. Macedónia akkor is Európa része, ha még nem tagja az EU-nak - szögezte le, hozzáfűzve: Magyarország támogatja, hogy minél hamarabb felvegyék a közösségbe.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Nikola Gruevszki a sajtótájékoztatón azt mondta, idén a magyar miniszterelnök kezdeményezésére elindult egy egyeztetési folyamat a jobboldali pártok között, amelynek célja, hogy új lendületet adjon a közép-európai együttműködésnek. A munkaebéden ennek szellemében folytattak megbeszélést - közölte.

Ismertette tárgyalópartnereivel, miként zajlott Macedóniában a parlamenti választás, és hogy jelenleg az önkormányzati választás kampánya folyik. A Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) elnökeként úgy vélekedett, hogy az általa vezetett tömörülés "fölényes győzelmet" arat majd.

Kiemelte, hogy a szkopjei belügyminisztérium napi szinten nyomást gyakorol pártja aktivistáira. Ez arra utal, hogy ellenfeleik tudatában vannak a vereségnek, és félnek - vélekedett. Szerinte a hatalmon lévő szociáldemokraták az elmúlt négy hónapban egyre rosszabb helyzetbe sodorták a gazdaságot.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Janez Jansa a tájékoztatón hangsúlyozta: Macedónia az elmúlt években lényegében teljesítette az EU-tagság feltételeit, bel- és külpolitikáját egyaránt összhangba hozta az uniós követelményekkel. Gratulált, amiért az ország úgy viselkedik, mint ha teljes jogú tagja lenne a közösségnek, és abbéli reményét fejezte ki, hogy hamarosanmind az EU-ba, mind a NATO-ba felveszik.

A korábbi szlovén kormányfő szintén kiemelte a választás demokratikusságának fontosságát, valamint annak jelentőségét, hogy Nikola Gruevszki akkor is kitart, amikor a pártja ellenzékbe szorult.