Agyi oxigénhiány és pangó vérellátás miatt halt meg az Észak-Koreából kómában még júniusban hazaszállított amerikai férfi - áll a szerdán közzétett halottkémi jelentésben. Phenjan és a külügyminiszter felháborodott a megállapítás miatt.

Az amerikai szakértők arra jutottak, hogy a vér- és oxigénhiányt ismeretlen sérülés okozta, amely azonban több mint egy évvel a férfi, Otto Warmbier halála előtt történt.
Nem tudjuk, mi lehetett, és feltehetően már sohasem derül ki"- mondta a halottkém.

Warmbier 22 évesen halt meg. 2016 januárjában turistaként Észak-Koreában járt, ahol el akart lopni egy propagandaplakátot phenjani szállodája egyik lezárt folyosójáról. Ezért letartóztatták és 15 év kényszermunkára ítélték.

Otto WarmbierForrás: AFP/KNS/Kcna

2016 nyarának elején azonban kómába esett, idén június 15-én hazaszállították Észak-Koreából, pár nap múlva pedig meghalt.

Phenjan szerint a kívnás csupán alaptalan vád

Felmerült a gyanú, hogy a férfit megkínozták, Phenjan azonban ezt váltig tagadja. "Észak-Korea orvosi ellátásban részesítette Warmbier-t, dacára annak, hogy ellenségesen lépett fel az ország ellen, a kínzás vádja pedig egyike az Észak-Korea elleni alaptalan rágalmaknak- idézte az észak-koreai külügyi szóvivőt a KCNA észak-koreai állami hírügynökség csütörtökön.

A külügyminiszter egyenesen az amerikai elnökre támadt

Később maga a külügyminiszter is megszólalt az eset kapcsán. Ri Jong Ho csütörtökön "vén hülyének" nevezte Donald Trump amerikai elnököt, aki keddi Twitter-üzenetében azt írta, hogy az amerikai egyetemistát "minden képzeletet felülmúlóan" megkínozták Észak-Koreában.

"Trump és klikkje ismét felhasználja Otto Warmbier halálát, hogy propagandát folytassanak Észak-Korea ellen" - mondta az észak-koreai külügyi tárca vezetője.

Nem volt jele botulizmusnak

Warmbier halálát Phenjan azzal magyarázta, hogy botulizmust kapott, majd altatót adtak be neki. Az amerikai orvosok azonban nem találták nyomát a botulizmus méreganyagának a férfi szervezetében.