A terrorszervezet azután kezdett újra építkezni a líbiai sivatagban, hogy tavaly kiűzték Szirt városából.

A líbiai hatóságok becslései szerint több száz terrorista menekülhetett el a tengerparti Szirtből az ostrom elől. Az iszlamisták a líbiai sivatagi táborokban húzták meg magukat, de az elmúlt hetekben ellenőrző pontokat építettek ki,illetve két, halálos áldozatokkal járó támadást is végrehajtottak a helyi biztonsági erők ellen - mondta a főügyész.

Az amerikai légierő két műveletben is bombázta a szélsőségesek táborait.

Szadik as-Súr, a líbiai vádhatóságnak a terroristákkal szembeni nyomozás vezetésével megbízott főügyésze elmondta: az első légicsapások után elfogtak néhány sebesült dzsihadistát és iratokat foglaltak le. A dokumentumok tanúsága szerint az Iszlám Állam egy sivatagi hadsereget hozott létre, amelynek vezetésével az Abu Barakat néven is ismert Al-Mahdi Szálem Dangút bízták meg - tette hozzá.

A terrorszervezet 830 feltételezett tagja ellen adtak ki letartóztatási parancsot. Hozzátette: az Interpol további ötven, a dzsihadista szervezethez kötődő, de külföldön tartózkodó gyanúsított ellen adott ki elfogatóparancsot.

A főügyész közölte: a líbiai hatóságok őrizetbe vették a szélsőségesek egyik rangidős parancsnokát is, akit azzal vádolnak, hogy 21 egyiptomi kopt keresztény lefejezését felügyelte 2015 februárjában Szirt városában. "Beszámolt az incidens részleteiről, s jelezte, hol temették el őket" - mondta a főügyész.

Súr említést tett arról is, hogy az Iszlám Állam korábban milyen útvonalakat használt külföldi harcosok Líbiába szállításához a szomszédos Szudánból, Egyiptomból, Tunéziából, és Algériából. Elmondta: a legtöbb szélsőségest Szudánból hozták a Szirttől 350 kilométerre keletre fekvő Adzsdabíján keresztül.