Elismerik a külső határok védelmének fontosságát, és Magyarország teljesítményét, függetlenül attól, hogy melyik politikai oldalhoz tartoznak – mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Stuttgartban folytatott tárgyalásai után.

Szijjártó Péter elmondta, a német politikai vezetők ma már a "politikai palettán" elfoglalt helyüktől függetlenül "pozitív hangnemben beszélnek a magyar határőrizeti intézkedésekről, elismerik azok szükségességét és jogosságát".

A miniszter a Kereszténydemokrata Unió (CDU) mellett a liberális FDP és a Zöldek magas rangú vezetőivel is tárgyalt Németországban. Utóbbiakkal kapcsolatban azt mondta, tisztában vannak azzal, hogy Magyarország a határvédelmi intézkedéseivel nemcsak saját magát, hanem egész Európát, benne Nyugat-Európát és Németországot is megvédte.

Az illegális migráció "bizonyos aspektusairól ugyan továbbra is vitában állunk egymással, de teljes az egyetértés abban az alapvető kérdésben, hogy az európai külső határok megvédése rendkívül fontos" - mondta a miniszter.

Hozzátette, hogy a német politikai szereplők és a magyar kormány között párbeszéd kezdődött arról, hogy miként lehet minél délebbre tolni az "európai védelmi vonalakat", hogyan lehet megállapodásokat kötni az afrikai és közel-keleti országokkal, amelyek most még tranzitországok. Szerintük az EU támogatásával képessé válhatnak arra, hogy megállítsák az illegális migrációt határaiknál.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Gisela Erler tartományi civil kapcsolatokért és az állampolgári részvételért felelős államtanácsos és Klaus Peter Murawski államminiszterForrás: MTI/Kkm / Szabó Árpád

Mindez azt mutatja, egyetértés van közöttünk, hogy folyamatosan dolgoznunk kell azon, hogy az európai védelmi vonalakat egyre inkább délebbre toljuk - mondta Szijjártó Péter.

Egynapos baden-württembergi látogatása során Tuttlingenben beszédet mond a Binder nevű orvosi műszereket gyártó vállalat új üzemének felavatásán, Stuttgartban pedig tárgyalt a tartomány legnagyobb vállalatainak vezetőivel. Gazdasági témájú megbeszélésiről szólva kiemelte, hogy Baden-Württemberg Magyarország második legfontosabb gazdasági partnere a német tartományok közül, a Daimler, a Bosch és számos további vállalat magyarok tízezreinek ad munkát.

Ezért is fontos, hogy "közösen keressük a válaszokat" a digitális átalakulással kezdődött "új világgazdasági korszak" kihívásaira - tette hozzá, kiemelve, hogy "a digitális gazdaságra történő átalakulás németországi zászlóshajói" mind rendelkeznek jelentős magyarországi kapacitásokkal, amelyeket tovább is akarnak bővíteni.

Így a digitális átállásban "Magyarország és Németország sikere kölcsönösen feltételezi egymást" - mondta a miniszter.