Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke a Soros-teremben beszél majd Európa jövőjéről Rigában egy pénteki konferencián. Miközben az ellenzék azt állítja, hogy nincsen Soros-terv, addig az EB alelnöke az amerikai tőzsdespekulánsról elnevezett teremben beszél majd többek között valószínűleg a kvótáról és a migrációról.

Az Európai Bizottság alelnöke, Timmermanns Rigában tart előadást Európa jövőjéről egy iskolában, a Soros-teremben. Miközben itthon az ellenzék és a baloldali sajtó is próbálja tagadni, hogy lenne Soros-terv, az élet fintora, hogy az Európai Bizottság alelnöke Európa jövőjéről beszél a Soros teremben. Ebben az előadásban minden valószínűség szerint nagy hangsúlyt fog kapni a migráció és a kvóta. 

Soros György migránsok millióit telepítené EurópábaForrás: AFP/SOOC/Alexandros Michailidis

A Soros-terv lényege, évi egymillió migráns behozatala Európába, a kerítések lebontása, a bevándorlók kötelező szétosztása a tagállamok között, valamint a migránsok 9 millió forintnak megfelelő pénzügyi támogatása.

Ezeket maga a spekuláns írta le különböző dolgozataiban. Soros már 2015-ben arról írt a Project Syndicate nevű oldalon, hogy évente legalább egymillió bevándorlót kellene betelepíteni az Európai Unióba, a terheket igazságosan szétosztva a tagállamok között.

A határokkal kapcsolatban a Bloomberg Business szerint 2015 októberében Soros György azt mondta: a mi tervünknek a menekültek védelme a célja, és a nemzeti határok jelentik az akadályt." Ebbe a kerítések nyilvánvalóan nem férnek bele, tehát nem nagy talány, hogy Soros szerint le kellene bontani a déli határt védő kerítést.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke a Soros-termeben beszél majdForrás: AFP/Emmanuel Dunand

A terv utolsó eleméről, a pénzügyi támogatásról a The Wall Street Journal blogján olvashatunk. Eszerint 2015 novemberében Soros azt javasolta, hogy a Törökországba érkező migránsokat személyenként és évente 5000 dollárral támogassák.