A katalán elnök közvetítést szeretne

2017.09.30. 20:24

A francia hírügynökségnek nyilatkozó katalán elnök igyekezett békülékeny hangnemet megütni egy nappal a Katalónia függetlenségéről kiírt népszavazás előtt.

Girona százezer lakosú város Barcelonától száz kilométerre északkeletre. Nemrégiben azért került bele a hírekbe, mert történetében először focicsapata feljutott a spanyol első osztályba, ahol így az FC Barcelonával együtt már két katalán csapat van.

Kampánygyűlés GironábanForrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Gironában kampányolt szombat délután Carles Puigdemont Katalónia elszakadáspárti elnöke, ahol nyilatkozatot kért tőle az AFP francia hírügynökség. Puigdemont közvetítést kért a Madriddal kialakult konfliktusban egy nappal a gazdag északkeleti tartomány függetlenségéről kiírt népszavazás előtt, amelyet a központi kormány betiltott.

Carles Puigdemont, katalán elnök interjút ad Gironában szombat délutánForrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

„Ki kell fejezzük a közvetítés iránti világos szándékunkat, akár az igenek győznek, akár a nemek” – jelentette ki a katalán elnök, de nem fordult valamely konkrét intézményhez, viszont nyilatkozatában megemlítette az Európai Uniót. „Aki elfogadná, hogy betöltse ezt a közvetítő szerepet, annak tudnia kell, hogy számíthat a katalán fél részvételére a párbeszédben, [...] és ettől a pillanattól fogva logikus lenne az Európai Unió érdekeltsége, hogy aktív szerepet vállaljon” – mondta.