Több száz sérült a katalóniai tüntetésekben

2017.10.01. 12:10

Barcelona polgármestere szerint több, mint 460 ember sérült meg az alkotmányellenes és betiltott függetlenségi referendum elleni rendőri intézkedések során vasárnap. 12 rendőr is megsérült. A városban kitört összecsapások miatt a Barcelona kérte, hogy halasszák el a délutáni Las Palmas elleni meccset. Ehhez azonban a spanyol szövetség nem járult hozzá, így a meccset nézők nélkül játsszák le. Délelőtt több jelenlegi és volt katalán Barcelona-játékos kiállt a népszavazás mellett. 

A sebesültek többsége könnyű sérüléseket szenvedett.

Carles Puigdemont katalán elnök közlése szerint a rendőrség gumilövedékekkel lőtt szavazni akaró emberekre Barcelonában. Ezt indokolatlan és igazolhatatlan erőszaknak minősítette.

A szavazókörök többsége kinyitott

A szavazókörök 73 százalékában megkezdődött a szavazás a katalán önrendelkezési referendumon - közölte Jordi Turull katalán kormányszóvivő vasárnap tartott sajtótájékoztatóján Barcelonában.

„Kérjük a nemzetközi közösséget, hogy nézze figyelmesen az alapvető jogok megsértését és megerőszakolását, amelyet elszenvedünk Katalóniában. Ez nem Spanyolország belső problémája, hanem az egész Európai Unióé. Európai polgárok vagyunk” - jelentette ki.

Kénytelenek voltunk

A politikus követelte, hogy mondjon le Enric Millo, a spanyol kormány katalóniai megbízottja „olyan erőszak miatt, amely a Franco-rezsimre emlékeztet”. „Kénytelenek voltunk megtenni, amit nem akartunk megtenni” - mondta nem sokkal hamarabbi sajtótájékoztatóján Enric Millo. Millo bírálta a katalán rendőröket, amiért nem akadályozták meg az iskolák kinyitását, véleménye szerint a szakmaiságot megelőzte a politika.

A rendőrök ahol tudták, megakadályozták a szavazástForrás: AFP/Pau Barrena

Rendkívüli felelőtlenségnek nevezte a gyerekek és idősek veszélybe sodrását egy olyan helyzetben, amikor tudni lehetett, hogy a hatóságoknak parancsa van a voksolás megakadályozásra.
Kérte az állampolgárok megértését is, mondván, az intézkedés nem a személyek ellen irányul, hanem a választási anyagok begyűjtésére. „A világtörténelemben először fordult elő, hogy 45 perccel a választás előtt változtatják meg a választás feltételeit azzal, hogy eredményt tudjanak felmutatni” - hangsúlyozta Millo.

Máshol szavazott a katalán elnök

Carles Puigdemont katalán elnök vasárnap délelőtt szavazott a Girona tartományban fekvő Cornella de Terri településen, néhány kilométerre attól a helyszíntől, a Sant Julia de Ramis nevű településtől, ahol az eredeti tervek szerint leadta volna voksát. Spanyol rohamrendőrök kora délelőtt erő alkalmazásával hatoltak be a Sant Julia de Ramis sportcsarnokában felállított szavazókörbe, és elvitték a szavazólapokat és az urnákat.

Carles Puigdemont a szavazóhelyiségbenForrás: AFP/GENERALITAT DE CATALUNYA

A katalán kormány 2315 helyszínen, 6249 szavazókörben ígérte a voksolás megrendezését. A választói névjegyzékbe 5,34 millió embert vettek fel, a voksolás lebonyolításában pedig 7235 önkéntes működik közre. A spanyol belügyminisztérium korábbi közlése szerint a legtöbb szavazóhelyiséget előre lezárták a hatóságok. Nem hivatalos információk szerint 163 iskolát foglaltak el még pénteken szülők, gyerekek, tanárok azzal a céllal, hogy nyitva tartsák a szavazásig.

Közben a Barcelona kezdeményezte, hogy halasszák el a ma negyed ötre kiírt Las Palmas elleni bajnoki meccsüket. Ezt többórás tanácskozás után a szövetség végül elutasította - bár az első hírek ennek ellenkezőjéről szóltak. Így végül nézők nélkül játszották le a meccset, mert tartottak a botránytól. A spanyol szövetség ugyanis engedélyezte a Las Palmasnak, hogy spanyol zászlót varrjon a mezére, erre válaszul pedig a Barcelona lemondta a két csapat elnökségével mindig közösen megtartott ebédet.

A Barcelona középhátvédje, a katalán függetlenséggel kapcsolatban gyakran megszólaló Gerard Piqué Twitterjén délben közölte, hogy már szavazott.

 A korábbi Barcelona legenda, Carles Puyol annyit írt a közösségi oldalra, hogy a szavazás a demokráciát jelenti.

Egy másik volt Barca-klasszis, a most Katarban játszó Xavi pedig a barcelonai sportlapnak, a Mundo Deportivonak küldött videóüzenetében biztosított támogatásáról mindenkit, aki szavazni akar. 

Szégyen, hogy ebben akadályozzák őket - mondta Xavi, aki úgy köszönt el: Visca Catalunya! (Éljen Katalónia!)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK