Heves harcok az afgánok és a tálibok között

2017.10.02. 11:21

Heves harcok folynak az afganisztáni Kunduz tartomány északi részén. A kormányerők 35 tálib szélsőségest megöltek, 27 másikat megsebesítettek – számolt be hétfőn a tartomány Imam Sahib körzetének kormányzója.

Mahbúbullah Szájedi kormányzó elmondta, hogy harmadik napja tartanak az összecsapások. A kormányerők szombaton indítottak támadást, amelynek során visszafoglaltak néhány falut a táliboktól.

A szélsőségesek azt követően erősödtek meg Afganisztán több részén, hogy a NATO 2014 végén befejezettnek nyilvánította harci misszióját az országban, és a külföldi katonák túlnyomó többsége távozott Afganisztánból. A tálibok még Kunduz tartomány fővárosát, Kunduzt is bevették 2015-ben. Ez volt az első tartományi központ, amelyet sikeresen elfoglaltak azután, hogy az Egyesült Államok 2001-ben beavatkozott Afganisztánban és elüldözte őket a hatalomból.

Kunduz, 2015. október 13. Egy afgán rendőr megmotoz egy férfit az észak-afganisztáni Kunduzban 2015. október 13-án. Zabihulla Mudzsahid, a tálib lázadók szóvivője ezen a napon bejelentette, hogy a tálib szélsőségesek teljesen kivonulnak az általuk szeptember 28-án lerohant, kulcsfontosságúnak tartott városból. (MTI/EPA/Dzsaved Kargar)Forrás: MTI/EPA/Dzsaved Kargar

A tálibok 2015-ben két hétig tudták ellenőrzésük alatt tartani a várost, amelyet aztán a kormányerők visszafoglaltak. 2016-ban ismét benyomultak a tartományi székhelyre, de pár nappal később ismét sikerült őket kiszorítani.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK